Zase klasické nedá sa. Koľko nájomných bytov postavíme?

Na Slovensku nemáme príliš v láske pozitívne a konštruktívne myslenie. Ak máme niečo budovať, obratom hľadáme prekážky, ako sa to nedá, kde sú chyby, vymýšľame byrokratické pasce. To sa týka aj výstavby štátnych nájomných bytov.

08.12.2022 19:00
debata (3)

Vláda konečne odklepla prvé zmluvy dvom rakúskym investorom na výstavbu 9 000 nájomných bytov. Podľa volebných sľubov Borisa Kollára sme mali za štyri roky vystavať až 25-tisíc bytov. Boli to, samozrejme, nereálne plány. To neznamená, že netreba privítať aspoň niečo.

Na Slovensku totiž chýba na trhu zhruba 200-tisíc bytov. Ceny bytov, ako aj nájmy sú neúmerne vysoké. Ponuka je nízka, dopyt vysoký. Na rozdiel od západných krajín Európy u nás úplne chýba práve obecné nájomné bývanie, prevládajú byty v osobnom vlastníctve. Ľudia sú nútení pri zabezpečení si strechy nad hlavou zadlžovať sa pomaly až do dôchodku. Jedno z riešení je rýchla výstavba bytov – navýšenie ponuky na trhu. Akosi sme už zabudli, že bez masovej výstavby družstevných a štátnych nájomných bytov od 60. do 90. rokov 20. storočia by sme nemali dnes kde bývať.

Kritici hľadajú akékoľvek chybičky, aby celý projekt spochybnili. Áno, treba priznať, že celý projekt má ďaleko k dokonalosti. Developerom zbytočne štát znížil DPH na 5 %. A nájomné sa bude riadne líšiť od pôvodných úmyslov. Nebude vôbec nízke – bude sa blížiť k trhovým komerčným cenám či k splátkam hypoték. Ani spôsob výberu nájomcov nepresvedčil. Či sa naplnia pôvodné ciele, je preto veľmi otázne. Lenže kto nič nerobí, nič nepokazí. Času, ako systém priebežne zlepšovať, bude dosť. Veď inak to ani nejde.

Obdivujeme blahobyt v Rakúsku, vo Švédsku či vo Fínsku, ale len čo odtiaľ preberieme pozitívnu myšlienku, už ju obratom spochybňujeme, hľadáme, kto za tým stojí, a tvrdíme, že u nás to nepôjde. A čo vlastne na Slovensku pôjde?

Bolo by tiež chybou myslieť si, že štátne nájomné byty sú jediný prostriedok, ako zaplátať dieru na trhu. Bez výstavby bytov do osobného vlastníctva či komerčných nájomných bytov, aj obecných sociálnych, sa nič nevyrieši. Štátne nájomné byty by mali v prvom rade slúžiť samosprávam a štátu ako nástroj, bonus, na prilákanie nedostatkových profesií – učiteľov, mladých lekárov, zdravotných sestier, policajtov, vojakov, štátnych úradníkov. Veď to tak robia aj inde vo svete. A uvedomme si tiež, že nie každý chce vlastniť byt či sa zadlžiť na celý život, chce byť flexibilný – zvlášť mladá generácia.

Ani masová výstavba bytov však nepomôže, ak nebude previazaná cez regionálnu politiku štátu. Hrozí, že štátne nájomné byty sa vystavajú v krajských mestách, inde budú chýbať. To prispeje ku koncentrácii obyvateľstva vo veľkých mestách a k vyprázdňovaniu malých miest a vidieka. Je preto načase vypracovať komplexnú regionálnu politiku a nájsť zhodu naprieč celým politickým spektrom. Inak tu budeme mať preplnenú, nezmyselne sídliskovo rozťahanú, miliónovú Bratislavu a vyľudnené južné a východné Slovensko.

Obdivujeme blahobyt a životné podmienky v Rakúsku, vo Švédsku či vo Fínsku, ale len čo odtiaľ preberieme pozitívnu myšlienku, už ju obratom spochybňujeme, hľadáme, kto za tým stojí (Boris Kollár), a tvrdíme, že u nás to nepôjde, namiesto toho, aby sme hľadali cestičky, ako to pôjde. A čo vlastne na Slovensku pôjde?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #nájomné byty #regióny #Boris Kollár #bytová výstavba #regionálna nerovnováha