Vláda v stave klinickej smrti. Urobia progresívci morálny kotrmelec?

Ani deň pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde nie je jasné, ako to dopadne. Stále zostávajú v hre niektorí nerozhodnutí poslanci.

12.12.2022 19:00
debata (7)

Bývalý poslanec za OĽaNO Martin Čepček vyhlásil, že sa rozhodne až na poslednú chvíľu. Až výsledok hlasovania nám nakoniec prezradí, či vláda prežila.

Ultrakonzervatívec Čepček sa tentoraz nerozhoduje podľa vznešených morálnych zásad, ale čisto „pragmaticky“ – či mu koalícia stihne ešte v utorok schváliť jeho návrh zákona o zdaňovaní výhier z hazardu.

Ďalšia z nerozhodnutých – poslankyňa Slavěna Vorobelová, ktorá nahradila v Národnej rade Mariana Kotlebu, si je zase dobre vedomá, že nikdy nebude taká dôležitá ako teraz. Preto umelo navyšuje svoju cenu. Lenže pád vlády by pre ňu znamenal aj pád z výslnia. Podpíli si dobrovoľne pod sebou konár alebo svoj hlas za niečo vymení?

Nemôžeme zabúdať ani na Štefana Kuffu, ktorý patrí k nezaradeným poslancom okolo Tomáša Tarabu (kandidovali za kotlebovcov). Tí už vyhlásili, že vládu nepodporia, ale Štefan Kuffa bol v rokoch 2012 – 2016 poslancom za OĽaNO. Je verejným tajomstvom, že stále prechováva náklonnosť k Igorovi Matovičovi. Tak prečo by mal nechať zrúcať de facto Matovičovu vládu? To nedáva zmysel.

V hre je stále aj kompromis – posunutie hlasovania o vyslovení nedôvery vláde na január, najlepšie po referende o predčasných voľbách (21. januára). Existujú na to racionálne dôvody. Nikto nepočítal s variantom, že by sme do nového roka vstupovali bez vlády. Vláda v demisii, ktorá nemôže počas závažnej energetickej krízy a vojny na Ukrajine prijímať žiadne zásadné opatrenia, iba kúriť a svietiť, by bol hazard s touto krajinou.

Je absolútne jedno, či táto vláda v utorok prežije, alebo padne. Jej čas vypršal. To, na čom teraz záleží, je, aby poslanci prestali myslieť iba na seba, kto z koho, a dohodli sa na predčasných voľbách v realistickom termíne.

Špekulácie o úradníckej vláde sú čistý výplod fantázie. Ktorí odborníci si sadnú v takejto náročnej dobe a v politicky búrlivej situácii do ministerského kresla? A kde je napísané, že získajú podporu naprieč všetkými politickými subjektmi v parlamente, kde každá strana bojuje proti každej?

O nič menším hazardom by nebolo uchovanie tejto vlády pri živote ešte rok do konca volebného obdobia. Aj koaliční politici by si mali konečne uvedomiť, že vláda je v stave klinickej smrti. Slovensko má nateraz jedinú šancu – dohodnúť sa na termíne predčasných volieb. Či to bude v júni, alebo v septembri, je vecou rokovaní. Buď bude vláda ako-tak vládnuť do Veľkej noci, alebo do letných prázdnin. To sa dá ešte prežiť. Že by tento cirkus, hádky, absolútna nedôvera ľudí v politiku, nespokojnosť, polarizácia spoločnosti pokračovali ešte rok, je absolútne neprijateľné.

Nemenej zlý variant je okamžité vyhlásenie volieb v čo najkratšom čase – ešte do Veľkej noci. Pokiaľ si Sulík, Fico, Pellegrini a Šimečka (PS) myslia, že by to bola ich výhra, tak sa mýlia. Matovič obratom vytiahne kartu, že sa spojili s fašistami, len aby povalili protikorupčnú vládu. Smeru to môže byť jedno, ale Valáškovmu PS nie. Hlavným mottom progresívcov v parlamentných voľbách 2020 bol boj proti fašistom. To je morálny kotrmelec o 180 stupňov.

Je absolútne jedno, či táto vláda v utorok prežije, alebo padne. Jej čas vypršal. To, na čom teraz záleží, je, aby poslanci prestali myslieť iba na seba, kto z koho, a dohodli sa na predčasných voľbách v realistickom termíne. Jedine tak môžu upokojiť situáciu a zastaviť rozvrat v spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Progresívne Slovensko #Martin Čepček #Slavěna Vorobelová #odvolávanie vlády Eduarda Hegera