Reštavrácia 2022: Kupčenie s hlasmi sa začína

Vláda, ktorá v skutočnosti nevládne, len prežíva a všetku energiu míňa na to, aby sa udržala pri moci, síce získala čas, no spôsob, akým sa snaží zachrániť, je rovnako nešťastný ako väčšina z toho, čo doteraz robila.

13.12.2022 19:00
debata (23)

V aktuálnom predvianočnom výpredaji sa hľadajú poslanci, ktorí jej pomôžu ešte nejaký mesiac zostať pri kormidle. Nuž, okatejšie to ani urobiť nemohli. Až sa nechce veriť, že sú takí neschopní. Zjavne sa majú ešte čo učiť od Mikuláša Dzurindu, ktorému sa v r. 2005 zvečera do rána priam zázračne podarilo „obrátiť dvoch Šavlov na Pavlov“.

Pretože ak cez víkend Heger pred zrakmi verejnosti nepochodoval na snem bezvýznamnej strany Spolu, aby získal významný hlas jej predsedu Miroslava Kollára, čakalo sa, že prostredníctvom zákulisných rokovaní sa dohodne aj s tarabovcami, prípadne ďalšími, ktorí jeho vládu podržia.

To sa však zjavne nestalo. V utorok ráno sa dráma ešte vystupňovala, lebo poslanci Martin Borguľa a Slavěna Vorobelová, ku ktorým sa prekvapivo pridal aj Ján Krošlák, oznámili, že budú hlasovať za pád vlády. Potom prišla polhodinová pauza a následný odklad hlasovania na štvrtok.

Nik nemá ilúzie o tejto vláde, no spôsob, akým sa rozhodla zachrániť, je veľmi nešťastný. Takto je každému jasné, že zmena postoja zopár opozičníkov nebude zadarmo. Môžeme si len domýšľať, aké obchody budú počas nasledujúcich dvoch dní prebiehať. Heger s Kollárom pravdepodobne s tarabovcami vyvekslujú nejaký obojstranne výhodný „deal“, no v konečnom dôsledku bude porazená dôvera ľudí v demokraciu.

Ak by vláda pristúpila na opozičné ponuky a dohodla sa na termíne predčasných volieb, mohla odísť so cťou. Takto utŕži hanbu za kupovanie hlasov a predčasným voľbám sa napokon aj tak nevyhne.

Čo si majú myslieť, keď vidia, že ich volení zástupcovia sa správajú ako konskí handliari? Keď vidia, že ani v najvyšších poschodiach politiky nefungujú žiadne princípy, zásady, ale ide len o to, kto si čo „urve“?

Hoci od čias Kalinčiakovej Reštavrácie ubehlo viac ako 150 rokov, niekedy sa zdá, že v slovenskej politike sa nezmenilo nič. Tak ako sa kupčilo s hlasmi zemanov vtedy, kupčí sa s nimi aj dnes. Smutné je len to, že ľuďom začína byť jedno, či zvíťazí strana kandidáta Bešeňovského alebo Potockého…

Môžeme sa pozastavovať nad tým, že poslanci, ktorí sú v danej chvíli jazýčkom na váhach, sa to snažia využiť. Do tejto situácie to však „dopracovala“ vláda, ktorá mala plné ústa „protikorupčného étosu“ a teraz je všetkým na smiech. Pretože ak na začiatku disponovala pohodlnou väčšinou 93 hlasov a po dva pol roku je nútená žobroniť o hlasy rôznych obskúrnych persón, vystavuje tým sama sebe nelichotivú vizitku.

Základným predpokladom pre úspech v politike je schopnosť realisticky zhodnotiť situáciu. Ak by to vo vláde dokázali, mohli sme byť ušetrení tohto trápneho divadla. Pretože dlhodobo je zrejmé, že takto sa vládnuť nedá. Ak by vláda pristúpila na opozičné ponuky a dohodla sa na termíne predčasných volieb, mohla odísť so cťou. Takto utŕži hanbu za kupovanie hlasov a predčasným voľbám sa napokon aj tak nevyhne.

Vypočujte si stručný sumár priebehu utorkového odvolávania vlády a najzaujímavejšie výroky jeho aktérov:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovanie o nedôvere #Hegerova vláda