Návrat SaS alebo predčasné voľby? Jednoznačne druhá možnosť

Alternatívy oklieštenej koalície sa zúžili na dve. Buď sa dohodne s niektorými nezaradenými poslancami na predčasných voľbách v septembri, alebo po páde vlády bude riskovať rokovania so SaS o podpore staronového vládneho projektu na pôdoryse bývalej štvorkoalície.

14.12.2022 19:00
debata

Túto možnosť zatiaľ Richard Sulík nevyslovil priamo, ale dostatočne jasne ju naznačil. Saska chce nechať padnúť vládu iba preto, aby mala istotu, že v novej vláde nebudú sedieť Igor Matovič, Viliam Karas a Roman Mikulec. Okrem personálnych podmienok liberáli by si určili aj vecné. Tie prvé by sa týkali zatiaľ neschváleného štátneho rozpočtu na budúci rok.

Návrat k štvorkoalícii by vládne strany na prvý pohľad nemali odmietnuť, ak chcú dovládnuť do riadneho termínu volieb. Nie je to však tak. Ako sa hovorí, dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky. Situácia sa medzitým zmenila. Koaličné vzťahy, reálny stav spoločnosti i ekonomiky, sú úplne inde, ako boli v marci 2020 či o rok neskôr, nehovoriac o mizernej celkovej podpore vládnych strán i SaS (cca 17 %, resp. ani nie 25 %).

Rokovania o podmienkach liberálov by boli tvrdé. Neostalo by pri nich, svoje podmienky by si stanovali aj ostatné strany – zvlášť Sme rodina. Po skúsenostiach z minulosti môžeme s určitosťou tvrdiť, že rozhádaní partneri by sa nedohodli. Stratili by sme týždne. Súčasná vláda by vládla v demisii, bez schváleného štátneho rozpočtu. Nakoniec by nezostalo nič iné, ako sa dohodnúť na termíne predčasných volieb.

SaS síce straší skorým návratom Roberta Fica, ale spolu so Smerom a s Hlasom je proti septembrovému termínu volieb. Na zablokovanie však nemajú silu. Teraz ide o to, či táto vláda dovládne do predčasných volieb riadne, alebo v demisii, či s Matovičom, Mikulcom a Karasom, alebo bez nich. Tá posledná možnosť najviac nevyhovuje Ficovi a Pellegrinimu. Tak uvidíme, ako sa rozhodne Sulík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #odvolávanie vlády Eduarda Hegera #SASKA