Koniec. Konečne! Vláda je mŕtva

Vláda je mŕtva. Poslanci v podvečer ukončili jej nekonečné trápenie. Ak by v koalícii boli len trochu príčetnejší, už dávno by to „zabalili“, pretože v podstate všetky alternatívy boli lepšie ako dlhodobé udržiavanie tejto agónie. Napokon sa bezmocnosť menšinového kabinetu ukázala v plnej nahote, za pád vlády hlasovalo 78 poslancov.

15.12.2022 19:00
debata (84)

No ešte predtým takpovediac v hodine dvanástej prišiel Igor Matovič, majster dramatickej zápletky, s ponukou, že ak SaS podporí rozpočet v pôvodnom znení a nezhodí vládu, tak odstúpi. Malo to však jednu chybičku. Meškal a poriadne. Toto mohol urobiť už pred pol rokom a nemusel zbytočne stresovať celé Slovensko. Ak by Sulík prijal túto jeho „férovú“ ponuku, bolo by to trpké víťazstvo SaS. Na túto jeho hru však napokon nepristúpil, bol si dobre vedomý nástrah, ktoré by mu šéf OĽaNO pripravil.

Asi len málokto by vo štvrtok ráno stavil na to, že Matovič bude ochotný podať demisiu. Mohol to už predsa urobiť veľakrát predtým, no nikdy sa tak nestalo…

Matovič je problém. Vie to celý národ, len on si to nebol ochotný pripustiť. Keď vo štvrtok poobede na facebooku napísal: „Verím, že SaS férovú ponuku prijme. Ľudia nemôžu byť rukojemníkmi“, sa žiadalo dodať: ľudia boli takmer tri roky rukojemníkmi jeho silného ega, celý ten čas ich neustále „obšťastňoval“ svojimi „skvelými nápadmi“ a infantilnými eskapádami. Z tohto hľadiska je Matovič skutočne jedinečný, lebo len ťažko by sme niekde v Európe hľadali obdobného politika.

Slovensko si vydýchlo, pretože tento nekonečný chaos bol už neznesiteľný. Treba však povedať, že našu krajinu čakajú len zlé a ešte horšie alternatívy.

Až teraz, keď zistil, že je v úzkych a zázraky sa nedejú, prišiel s týmto nečakaným kompromisom. Lenže pozor! On od SaS žiadal, aby hlasovali za rozpočet bezo zmien. Ten rozpočet, ktorý z neho robí štedrého Mikuláša, rozdávajúceho všetkým podarúnky. To by mu umožnilo chodiť rok po Slovensku a vykladať, ako mu zlý Sulík ublížil a v očiach svojich voličov robiť zo seba martýra. A popri tom by veselo rástol Smer a fašisti.

Na niečo takéto Sulík, samozrejme, nemohol pristúpiť, akokoľvek by mal radosť, že sa mu splnil jeho sen – Matovič mimo vlády. Voliči liberálov septembrový odchod SaS z vlády neprijali a preferencie im začali klesať, keby teraz urobili toto salto mortale, prepad by sa ešte urýchlil. Tento pokus o vzkriesenie vlády Matovičovi nevyšiel.

Dráma sa tak opäť preniesla na pôdu parlamentu, kde sa ešte pokúšali zachrániť niečo, čo sa už zachrániť nedalo. Slovensko si vydýchlo, pretože tento nekonečný chaos bol už neznesiteľný. Treba však povedať, že našu krajinu čakajú len zlé a ešte horšie alternatívy. Žiadny zázračný prútik, ktorý by nám vykúzlil nových politikov, nemáme.

P.S. O tom, že Igor Matovič nedokáže konštruktívne pracovať, sme sa už presvedčili veľakrát. Príbeh o tom ako podal demisiu do rúk zamestnanca prezidentskej kancelárie, a vzápätí mu ju vytrhol z rúk, je vskutku „dôstojnou bodkou“ za jeho pôsobením vo vláde. Už len toto by ho malo diskvalifikovať ako politika.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovanie o dôvere #pád vlády #Hegerova vláda