Chaos padol. Nech žije chaos!

Konečne. Z menej pravdepodobného scenára sa stala realita. Vláda Eduarda Hegera v područí Igora Matoviča a Borisa Kollára padla. Zodpovedná za to však nie je žiadna mafia či skorumpovaní poslanci. Môžu si za to sami - vypomstil sa im spôsob, s akým pristupovali k dôvere od voličov. Matovičove tančeky s vlastným (ne)odstupovaním boli už iba čerešničkou na torte a potvrdením charakteru ich vládnutia.

16.12.2022 15:00
debata (20)

Hlavný aktér si však buď stále neuvedomil, čo spáchal, alebo vedome ničil aj posledné zvyšky dôvery v to, že vládnuť sa dá aj rozumne. Plačovka OĽaNO po páde však naznačuje, že mu to predsa len stále nedochádza. Vraj má dôkazy o tom, že Richard Sulík korumpoval poslancov, ktoré zverejní počas volebnej kampane. Nič absurdnejšie azda už vytiahnuť ani nemohol. Buď sú to len plané reči, alebo ak nie, tak ich má dokázať ihneď a nie potom. Veď predsa aj neoznámenie trestného činu je trestným činom. Nič to. Svedčí to len o tom, že Igor sa nezmenil.

Po voľbách v roku 2020 Slovensko získalo na chvíľu nádej, že po 12 rokoch vlády arogancie a korupčného systému „našich" ľudí príde k normalizovaniu a navráteniu dôvery v demokraciu. Všetky predpoklady (ak nerátame varovania o Igorovej povahe) štvorkoalicía na to mala. A k tomu ústavnú väčšinu. Dnes je to v koši a zodpovedný je Igor Matovič.

Nejasný osud a výsledok predčasných volieb prinesie len ďalšie bičovanie spoločenských nálad. Už teraz sa môžeme staviť, že volebná kampaň bude emocionálne nabitá a plná populistických „drístov“.

Žiaden líder však nevládne sám, ale je závislý od svojich podporovateľov. Keďže šance na zmenu správania nespratného „jokera” nemožno príliš očakávať, maslo majú na hlave zvlášť obyčajní ľudia a od Igora závislé osobnosti. Bez ich ľahostajnosti by jeho eskapády nikdy nedosiahli také absurdné rozmery. Vlastnou vinou sa tak sami vmanévrovali do stavu, ktorým neustále strašia. Bravó.

Vláda padla a nejednému občanovi padol kameň zo srdca. Konečne sa vytvoril priestor pre pokojnejší a normálnejší výkon vládnej moci. Cesta k nemu však bude ešte dlhá. Nejasný osud a výsledok predčasných volieb prinesie len ďalšie bičovanie spoločenských nálad. Už teraz sa môžeme staviť, že volebná kampaň bude emocionálne nabitá a plná populistických „drístov“. To už je však, žiaľ, súčasťou slovenského politického folklóru.

Poriadne sa teda zapášme a nerezignujme na riešenie otázok verejného záujmu. Ak sa totiž prestaneme zaujímať o politiku a spoločnosť, vládnuť nám budú aj naďalej len tí najhorší z nás. Nech je doterajšia skúsenosť s týmto cirkusom mementom toho, že na kolektívnu ľahostajnosť doplácame nakoniec všetci.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #štvorkoalícia #odvolávanie vlády Eduarda Hegera #Hegerova vláda