Rozvrat? Dlhé bezvládie? Matovičovi to paradoxne vyhovuje

Stiahnutie demisie v poslednej chvíli nebol od ministra financií pochabý čin. Igor Matovič sa nerozhodol iba na základe telefonátu, dal sa viesť svojou politickou intuíciou. A možno správne.

17.12.2022 10:00
debata (9)

Poďme po poriadku. Matovič stiahnutím demisie vládu vo štvrtok nepovalil. Povedzme si pravdu: povalili ju dvaja poslanci strany Za ľudí – Juraj Šeliga a Jana Žitňanská. Tí odmietli hlasovať za septembrové predčasné voľby s tým, že vláde nebude v Národnej rade vyslovená nedôvera a bude normálne fungovať ďalej. Títo dvaja kresťanskí konzervatívci odmietli dohodu preto, že za ňou stáli poslanci Tomáš Taraba a otec a syn Štefan a Filip Kuffovci.

Hoci je pravda, že Kuffovci sa dostali do parlamentu na kandidátke kotlebovcov, nie sú členmi ĽS NS (Štefan Kuffa v rokoch 2012–2016 bol poslancom za OĽaNO). Obaja sú (ultra)kresťanskí konzervatívci. Rovnako kresťanskí konzervatívci Šeliga a Žitňanská (v minulosti KDH a Lipšicova Nova) radšej hlasovali so Smerom, ktorému pád vlády a voľby čo najskôr najviac vyhovujú. Práve s tým Smerom, proti ktorému Šeliga ako tribún viedol na námestiach protesty Za slušné Slovensko. A Matovič si oboch ešte podá.

Šeliga a Žitňanská nie sú jediní dvaja, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke strany exprezidenta Andreja Kisku – teda hlavného rivala Roberta Fica – a ktorí nakoniec hlasovali (aj nepriamo) so Smerom za pád vlády. Urobili tak aj Tomáš Valášek (teraz PS), či Mária Kolíkova (SaS). Áno, strana Za ľudí je dávno v troskách, ale práve tieto morálne a politické saltá veľa vypovedajú o našej politickej scéne (kariérizmus, prospechárstvo a pokrytectvo).

Matovič intuitívne rýchlo pochopil, že v parlamente sa nenájde 90 poslancov, ktorí by odhlasovali predčasné voľby. Nechá ich variť sa vo vlastnej šťave – nech sa ukážu, že nevedia čo ďalej.

A to nie je ešte koniec. Totiž – a to Matovič intuitívne rýchlo pochopil – v parlamente sa nenájde 90 poslancov, ktorí by odhlasovali predčasné voľby niekedy na konci mája, najneskôr 3. júna 2023. Líder OĽaNO ich nechá variť sa vo vlastnej šťave – nech sa ukážu, že nevedia čo ďalej, a hlasovali bez akejkoľvek stratégie do budúcnosti. Klub OĽaNO nedodá potrebné hlasy na schválenie ústavného zákona, ani SaS.

Navyše opozičné strany a nezaradení poslanci, ktorí povalili vládu, preberajú spoluzodpovednosť za schválenie štátneho rozpočtu na budúci rok. Akékoľvek problémy z toho vyplývajúce hrajú do karát Matovičovi.

Sulík bude stále naliehať na zostavení novej vlády Eduarda Hegera bez Matoviča, Karasa a Mikulca. Akosi mu uniká, že parlamentná politická scéna je v rozvrate, vládne strany OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí sa rozpadajú v priamom prenose.

Hoci prezidentka Zuzana Čaputová dala poslancom čas do konca januára, teraz to nevyzerá na dohodu ani začiatkom roka, nieto na budúci týždeň. Potom príde na rad ona. Pravdepodobne by vymenovala vládu odborníkov na čele s rešpektovanou autoritou. Do úvahy prichádzajú bývalí guvernéri NBS alebo diplomati (napríklad Ivan Korčok, Miroslav Lajčák, Ján Kubiš).

Ani takáto vláda by dôveru rozhádaného parlamentu nedostala, ale mohla by získať dôveru v spoločnosti, presadiť kompromisný rozpočet a dovládnuť do riadnych volieb vo februári 2024. To by znamenalo veľkú hanbu pre všetky súčasné parlamentné strany, čo by mohlo paradoxne vytvoriť tlak na odhlasovanie predčasných volieb.

Je tu ešte jedna šanca (za prípadne úspešným januárovým referendom musí nasledovať ešte jedno). Stačí, aby 76 poslancov nechodilo tri mesiace do roboty, Národná rada nebude uznášaniaschopná a voľby sa budú konať automaticky.

Matovič a Fico boli hlavnými dôvodmi, prečo SaS iniciovala pád vlády. Paradoxne to môžu byť títo marketingovo skúsení politickí matadori, ktorí môžu nakoniec z celej krízy vyjsť ako víťazi a ostatným zostanú iba oči pre plač.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Andrej Kiska #Igor Matovič #Juraj Šeliga #Za ľudí #odvolávanie vlády Eduarda Hegera