Vianočný darček od vlády

Babráctvo tejto vlády nemá hranice. Pol roka nám sľubovala nízke ceny energií. Igor Matovič sa ešte nedávno veľkohubo chválil, že Slovensko bude európsky unikát, kde sa ceny elektriny nebudú zvyšovať. Nakoniec asi tým unikátom aj budeme – hrozí, že ceny elektriny stúpnu štvornásobne.

20.12.2022 20:00
debata (12)

To je vianočný darček pre ľudí od „najlepšej vlády, akú Slovensko malo“. Na vine nie sú Slovenské elektrárne (SE), ktorej akcionári minulý týždeň neodobrili zmluvu o dodávkach lacnej elektriny pre domácnosť. Na vine je vláda, pretože zmenila podmienky dohody. Minister financií totiž presadil zdanenie (90 %) mimoriadnych ziskov pre výrobcov elektriny. A podľa posledných informácií požaduje ďalšie zdanenie elektriny.

Pritom SE bolo vopred sľúbené, že dodatočné zdanenie nebude. Nestalo sa. Financmajster si totiž zaumienil, že extra dane budú, nech sa deje čokoľvek. Potrebuje akékoľvek euro do štátneho rozpočtu. Nielen na plánované dotovanie energií pre domácnosti, ale tiež na pokrytie svojich populistických sľubov. Tie vygenerovali najvyšší plánovaný deficit verejných financií na budúci rok z krajín EÚ.

„Najlepšia“ vláda tiež akosi zabudla na variant, že spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach v januári sa opäť môže odložiť. Meškať má niekoľko týždňov. Práve z neho sa mala odoberať lacno vyrobená elektrina pre domácnosti. Elektrárne tak musia aspoň dočasne nakupovať drahú elektrinu na svetových trhoch. Keby nebolo dodatočné zdanenie, možno by mali z čoho.

Vláda tiež nemá z čoho zadotovať vyššie poplatky za prenos a distribúciu elektriny, pretože štátny rozpočet stále nie je schválený. A to iba kvôli tvrdohlavosti ministra financií, ktorý odmieta kompromisy s SaS alebo ľavicovou opozíciou.

Opraty do rúk by mal preto vziať premiér Heger. Teraz už nie je čas na obviňovanie, kto za čo môže. Treba konať, inak si radšej ani nedomýšľajme.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Igor Matovič #ceny elektriny #štátny rozpočet 2023 #Hegerova vláda