Rozpočet 2023: Správa o stave koalície

Hovorí sa, že keď ide o peniaze, sú „až na prvom mieste“. Rokovania o rozpočte sprevádzajú každý rok ťahanice ministrov o to, kto si koľko uchmatne peňazí pre svoj rezort. Ešte sem-tam zaznie kritika ekonómov, že by sa malo viac šetriť a že deficit by mohol byť nižší. Ale to je asi tak všetko, čo z debaty o rozpočte zachytí bežný človek.

22.12.2022 14:00
debata (9)

No tento rok bol úplne iný. Z handrkovania sa ministrov o milióny sa stal rozpočet doslova životnou témou. Neprešla jedna tlačová konferencia, aby ministri nezopakovali to isté: ak neprejde rozpočet, domácnosti a firmy nedostanú od januára 2023 lacnú elektrinu, plyn a teplo.

S výnimkou roku 1999, keď krajina vstupovala do rozpočtového provizória, ktoré okliešťuje míňanie štátu, sa nikdy neschvaľoval rozpočet tak neskoro. Nakoniec ho poslanci iba dva dni pred Vianocami schválili a verejnosť si vydýchla.

Aby sme ušetrili čitateľa prílišných technických detailov, stačí, ak bude vedieť o tohtoročnom rozpočte jedno číslo: osem miliárd eur. O toľko sa totiž nafúknu výdavky štátu oproti tomuto roku. Veľká časť tohto ohromného balíka peňazí má ísť práve na dotovanie cien energií. Tie totiž musia dodávatelia nakúpiť draho na trhu a lacno dodať domácnostiam a firmám. Rozdiel im uhradí štát aj z týchto osem miliárd. Preto bolo dôležité schváliť rozpočet. Našťastie, súčasná koalícia nakoniec pretiahla na svoju stranu SaS, ktorá dodala potrebné hlasy a zákon roka prešiel.

Tvorba rozpočtu tento rok dokonale charakterizovala fungovanie koalície: chaos, nečakané zmeny a neistota.

Samozrejme, sulíkovci si za svoje hlasy vypýtali ústupky. Tým najväčším je koniec ministra financií Igora Matoviča. Líder OĽaNO to za dva a pol roka dotiahol do náramného konca. Vyhral voľby, porazil Smer a stal sa premiérom. Potom sa musel potupne poberať, lebo nezvládol byť rozhodným lídrom v čase pandémie. Najnovšie musí odísť už aj z ministerskej stoličky. Matovič jednoducho nemá mentálnu výbavu na to, aby zastával akýkoľvek verejný post. No nerobme si ilúzie, že sa ho natrvalo zbavíme. Škodil ako premiér, škodil ako minister financií a bude škodiť ako poslanec. V každom prípade, buďme radi, že už ako minister financií aspoň nebude pretláčať svoje „atómovky“.

Je dobré, že si SaS vypýtala ďalšie ústupky. Medzi ne patrí napríklad nižšia DPH pre gastropodniky. Tie poriadne vytrápila pandémia a dnes už aj účty za energie. Aká-taká dohoda sa zrodila aj na výdavkových limitoch, za ktoré nám Európska komisia pošle stovky miliónov z plánu obnovy.

Na druhej strane zaznieva oprávnená kritika. Rozpočet má až príliš veľkú rezervu na dotovanie lacných energií. Energetická kríza zúri v celej Európe a naša vláda chce Slovensko úplne izolovať od tejto búrky. No to sa nedá donekonečna. Časť ťarchy musíme niesť aj my, občania. Musíme zmeniť svoje správanie. Inými slovami, musíme prestať prekurovať a začať si všímať, kde všade plytváme a, povedzme to na rovinu – obliecť si radšej hrubší sveter a stiahnuť kúrenie o stupeň.

Samozrejme, slovenské domácnosti vynakladajú za účty na energie najväčšiu časť z rozpočtov spomedzi krajín EÚ a mnohé rodiny jednoducho už nemajú kde šetriť. To je fakt. Týmto domácnostiam treba jednoznačne pomôcť: štedro a cielene. Výzva – ako naložiť s energetickou krízou a verejnými financiami – však padne až na novú vládu.

V tejto chvíli nám musí stačiť, že vďaka schválenému rozpočtu budeme mať po Novom roku za čo kúriť a svietiť. Tvorba rozpočtu tento rok dokonale charakterizovala fungovanie koalície: chaos, nečakané zmeny a neistota. Takto by sa dala v jednej vete zhodnotiť koalícia OĽaNO, SaS, Sme rodina a Za ľudí od začiatku svojho vládnutia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #štátny rozpočet 2023 #SASKA