Rok zástupných konfliktov počas skutočnej vojny

Putinovo ťaženie proti Ukrajine, Matovičov bager proti pravidlám či pád vlády. Najmä tieto témy dominovali slovenským politickým diskurzom počas roku 2022. Čo si z tohto chaosu vziať?

27.12.2022 20:00
debata (7)

Nový rok sme odštartovali zhurta… Verejnosťou otriasla diskusia o prijatí obrannej zmluvy so Spojenými štátmi. Z technického dokumentu sa razom stala dominantná téma mesiaca. V parlamente sa vytrhávali vlajky, púšťali sirény a v debatách prevládal lacný populizmus nad racionálnou diskusiou.

„Obranná zmluva…obrana proti čomu? Viete, čo myslím?” pýtala sa samej seba Romana Tabák pred hlasovaním o návrhu. Kým si to však „nechala prejsť hlavou”, hranicami Ukrajiny prechádzali húfy ruských čižiem a tankov. Odpoveď na Romaninu rečnícku otázku nám zhmotnil rovno Putin a bezdôvodne napadol Ukrajinu. A tak verejný diskurz na Slovensku unikol zo zahľadenosti do seba. Po dlhšom čase sa ústrednou témou stala zahraničná politika.

Približne po troch mesiacoch si však Igor Matovič povedal, že dosť bolo svetla reflektorov na konfliktoch, ktoré on sám nevyvolal, a tak začal kuť pikle. Výsledok? Znásilnený legislatívny proces pretlačením rodinného balíčka spolu s parlamentnými neonacistami. Miliónovú sekeru do štátneho rozpočtu v podobe neadresnej pomoci „upiekol" za necelý týždeň a čakal, že verejnosť mu bude zobať z ruky.

Nestalo sa. Práve naopak. Matovičova špeciálna rozdávacia operácia odštartovala mesiace trvajúcu politickú krízu a paralýzu. Začiatkom leta koaličná SaS opustila Matovičov a Kollárov koráb a ultimátom požadovala demisiu ministra financií. Spoločnými silami sa tak zaslúžili o ďalšie horúce leto a lacnú drámu na politickej scéne.

Zatiaľ čo na východ od nás zúri skutočná vojna, exkoaličníci si na malom piesočku rozprúdili vlastnú a duchom malú politickú vojničku. Jej dramatické vyvrcholenie nastalo až koncom roka, keď Richard Sulík svojím deklarovaným testovaním lojality poslancov docielil pád celej vlády Eduarda Hegera. Skaza bola dokonaná, plán B nejasný.

Rok 2022 sa niesol v znamení polykríz. Celý svet trpí na následky Putinovej vojny na Ukrajine, inflácie či rastúcich cien. Aby toho nebolo málo, tak si naši politici pridali vlastnú politickú krízu. Priveľa kociek bolo hodených na to, aby sme dokázali odhadnúť, ako dopadnú v roku 2023. Jedno je však isté – ak podľahneme pokušeniam na rezignáciu a ľahostajnosť, dobre nebude.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #pád vlády #Igor Matovič #vojna na Ukrajine