Vzostupy a pády politických eseročiek

Sulík dopláca na svoje politické hry, Smer s OĽaNO stagnujú a Progresívne Slovensko rastie. Tak by sa dal v skratke zhodnotiť vývoj politických preferencií voličov počas roku 2022. Ako si počínali ostatné strany? A čo ich k tomu doviedlo?

28.12.2022 19:00
debata (8)

Podpora volebného víťaza – eseročky Igora Matoviča po voľbách padala tak rýchlo, ako vystrelila. Voliči si zrejme časom uvedomili, že hlas pre Matoviča nebol tou najsprávnejšou voľbou. Ani sa im nemožno čudovať. Politika neustáleho vyvolávania konfliktov, chaotické vládnutie, neustále zamorovanie verejného priestoru novými atómovkami – to možno podporovať len ťažko. Napriek tomu sa ukazuje, že si OĽaNO drží stabilné jadro voličov, ktorí uverili Igorovým spasiteľským príbehom. Počas roku 2022 sa totiž držalo stabilne na siedmich, ôsmich percentách. Je teda naivné očakávať, že sa chýlime ku koncu pôsobenia Matoviča a jeho sekty v politike.

Strana SaS zaznamenala po ostatných rošádach jeden z najdramatic­kejších poklesov. Podľa marcového prieskumu agentúry Focus dosahovala 12-percentnú podporu. V decembri však padla na 7,7 percenta. A niet sa čomu príliš čudovať. Ich jesenné balansovanie na opozično-koaličnej hrane spolu s nečitateľnými krokmi pri odvolávaní vlády si vybrali svoju daň. Podľa Sulíka mali všetko premyslené, len svoje kroky nemohli otvorene komunikovať. A tak vidíme, kam to celé dospelo.

Z trendov vidíme, že chaotické vládnutie a nepremyslené kroky sa nevyplácajú.

Percentuálnou stálicou je Pellegriniho Hlas-SD. Napriek podozreniam z korupcie sa stále drží na úrovni okolo 20 percent. Až sa zdá, že v jeho prípade je ničnerobenie relevantnou a efektívnou stratégiou. Pokiaľ sa pred voľbami nevyvalia nejakí kostlivci zo skrine, alebo ak v Hlase nespravia zásadnú chybu počas kampane, majú výhru vo voľbách na dosah. S veľkou pravdepodobnosťou sa tak z Pellegriniho stane hlavný rozdávač kariet.

Po voľbách v roku 2020 panovala v Progresívnom Slovensku ponurá atmosféra. S odstupom času sa však ukazuje, že ich neúčasť na tomto vládnom cirkuse im pomáha. Od januára im stúpli preferencie na desať percent, podľa AKO atakujú až hranicu 12 %. To je dobrá správa pre stranu, ktorá svojou schopnosťou vymeniť predsedov a nerozsypať sa zjavne nie je na jedno použitie. Od premiérskej strany však majú ešte ďaleko.

Zaujímavým počinom je povstanie z popola Ficovho Smeru-SD. Po neúspechu vo voľbách a odchode lídra kandidátky Petra Pellegriniho sa javilo, že Ficova politická hviezda vyhasla. Vďaka chaotickému vládnutiu súčasnej koalície a pútaním pozornosti kontroverznými a hnevlivými prejavmi však povstali z popola. Z ôsmich percent sa časom vyšplhali na druhé miesto so 16-timi percentami. Na strane druhej sa však javí, že vďaka volaniu po kapitulácii Ukrajiny a svojím proruským postojom dosiahli svoj vrchol. Počas roku 2022 sa totiž ich preferencie výrazne neposúvali.

V každom prípade treba brať prieskumy verejnej mienky s rezervou. Mnoho voličov sa definitívne rozhodne až pri volebnej urne. Napriek tomu sú dôležitou informáciou z hľadiska vývoja existujúcich trendov a pocitov. Najmä tak vidíme, že chaotické vládnutie a nepremyslené kroky sa nevyplácajú. V dôsledku chýbajúcej vnútornej demokracie v stranách však nemožno príliš očakávať, že si to ich majitelia uvedomia. Kým sa tento problém nevyrieši, slovenskej politike bude aj naďalej dominovať lacný populizmus, vzývanie nových spasiteľov a nezodpovedné vládnutie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #Politika #preferencie politických strán