Tento rok nečakajme koniec vojny

Keď vo februári 2022 Rusko vtrhlo na Ukrajinu, počítalo, že polovicu krajiny obsadí do niekoľkých týždňov. Našťastie nestalo sa. Po ofenzívach a protiofenzívach sa konflikt nachádza v pate. Koniec je z rôznych dôvodov v nedohľadne.

02.01.2023 20:00
debata (12)

Frontová línia je síce dlhá, ale bojuje sa iba na niektorých miestach. Malé územné zisky na jednej alebo druhej strane momentálne veľkú rolu nehrajú. Rusko by prímerie a rokovania o mieri určte privítalo. V Kremli sú si dobre vedomí, že dosiahli maximum, na viac nemajú. Aj tie územia, ktoré získali, ich propaganda dokáže predať ako úspech.

Aj preto nemôžu pristúpiť na hlavnú podmienku Ukrajiny na rokovania – úplné stiahnutie sa z okupovaných území. Ukrajinci na rozdiel od Rusov nemajú čo stratiť, chcú späť ukradnuté. Ani bolestivé nočné bombardovanie, výpadky elektriny, internetu a tepla ich neodradia.

A pripravujú sa na jarnú ofenzívu. Čakajú na dodávky munície, protiraketovú obranu, účinné raketomety HIMARS a rôzne moderné zbrane. Rusko sa bude brániť zubami-nechtami. Ekonomiku už stačilo prestavať na vojnovú. Sankcie ani koniec exportu ropy a plynu do krajín EÚ (preorientovali sa na Áziu), ani odrezanie od platobného systému SWIFT ekonomiku nepoložili. Životná úroveň síce prudko klesá, ale poslušní občania v nedemokratickom režime nemajú na výber, prispôsobia sa.

Ak ani jedna strana nedosiahne významné územné úspechy a obe budú tvrdohlavo trvať na svojich požiadavkách, koniec vojny je vylúčený. Bude sa bojovať až do vyčerpania všetkých materiálnych, finančných a ľudských zásob? Nerobme si ilúzie, že Rusko bez Putina zásadne zmení postoj. Je to imperiálny štát, ktorý hlboko pohŕda malými národmi a štátmi.

Kým Ukrajina pokračuje v oslobodzovaní, my v Európe (s pomocou OSN) by sme mali paralelne usilovne hľadať nastavenie dlhodobých bezpečnostných mantinelov (obranných valov) voči Rusku. Bez nich sa vojna nikdy neskončí a ani Ukrajinci (a celý svet) nezískajú trvalý mier a pokoj od Ruska. To by si mali uvedomiť.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #OSN #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine