Už len 22 dní. Čas sa kráti

Od pádu vlády už ubehli viac ako tri týždne a nová väčšina v parlamente je stále v nedohľadne. Dočasne poverený premiér Eduard Heger sa síce tvári „konštruktívne“ a tvrdí, že rokovania medzi stranami prebiehajú, no SaS hovorí, že o ničom nevie. Vyzerá to, že premiér žije v nejakom paralelnom svete a svoje domnienky vydáva za fakty. Inak sa takáto diskrepancia vo vyjadreniach vysvetliť nedá.

09.01.2023 19:00
debata (6)

Hovorí sa, že ľudia sa učia najlepšie na vlastných chybách. Z tohto hľadiska sa Heger a spol. javia ako nepoučiteľní. Ak by sme hľadanie parlamentnej väčšiny nezažili počas uplynulých štyroch mesiacov, možno by sme jeho iniciatívu zozbierať 76 hlasov a pokračovať do konca volebného obdobia mohli tolerovať. Keďže sme to zažili, vieme, že Heger sa pokúša o kvadratúru kruhu.

Heger v duchu hesla „nič nie je nemožné“ si tvrdohlavo ide ďalej, akoby sa nič nestalo. Akoby sa predchádzajúca vláda neustále neotriasala v základoch a v decembri nestratila dôveru. Tvári sa, ako keby si len spravili predĺžené zimné prázdniny a teraz sa všetko vráti späť „do normálu“. Niekto by mu mohol pošepnúť, že niektoré pokazené veci sa nedajú opraviť, a tak nemá zmysel predlžovať ďalej túto agóniu.

Hovorí sa, že ľudia sa učia najlepšie na vlastných chybách. Z tohto hľadiska sa Heger a spol. javia ako nepoučiteľní.

Asi každému – s výnimkou Hegera – je jasné, že ak SaS novú vládu nebude chcieť, tak potrebných 76 hlasov nezíska. Boris Kollár, vcelku racionálne, zasa podmieňuje vznik 76-ky dohodou na predčasných voľbách. Inak je to len zbytočné naťahovanie času.

Heger namiesto toho, aby začal s partnermi seriózne rokovať o termíne predčasných volieb, tak vypúšťa floskuly. Nedochádza mu však, že čas sa mu kráti. Hoci prezidentka Čaputová mu dala deadline do konca januára, v skutočnosti má čas len do 21. 1., keď sa má konať referendum o predčasnom skončení volebného obdobia. Ak sa dovtedy nedohodne, tak to bude voda na Ficov mlyn. Šéf Smeru bude môcť argumentovať, že bývalá koalícia je taká neschopná, že sa nekáže dohodnúť prakticky na ničom. A hoci apatia ľudí je obrovská, práve neschopnosť Hegera dohodnúť sa na ukončení tejto „šarády“ ich môže dohnať k hlasovacím urnám. Paradoxne tak Heger môže prispieť k vyššej účasti na referende. Ľudové hlasovanie, ktoré bolo pôvodne len zastieracím manévrom Smeru, ako na seba upriamiť pozornosť a mobilizovať svojich voličov, tak napokon môže nadobudnúť na dôležitosti.

Nemá zmysel čakať na zázrak. Čím skôr politici nájdu potrebných 90 hlasov v parlamente a dospejú k dohode, tým lepšie pre celé Slovensko. Dôvera ľudí v demokraciu sa otriasa v základoch a svojimi „hrami“ ju len prehlbujú.

Úvahy, že Hegerov II. kabinet by nejako mohol dovládnuť do termínu riadnych volieb v r. 2024, sú natoľko scestné, že sa nimi nemá zmysel ani len zaoberať. Keďže Matovič aj Heger sa ukázali ako absolútne nekompetentní spravovať krajinu, žiadnu ďalšiu príležitosť by už nemali dostať. Jediná otázka, ktorou sa má zmysel zaoberať, znie: predčasné voľby v júni alebo v septembri?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #predčasné voľby 2023