Matovič vie, ako ľudí rozdeliť

Po páde vlády sa na Igora Matoviča začalo pozerať ako na politickú mŕtvolu. Áno, jemu samotnému nedôveruje 90 percent ľudí, no odpisovať a podceňovať ho ako v minulosti Vladimíra Mečiara či Roberta Fica by bolo kardinálnou chybou.

10.01.2023 19:00
debata (27)

Hoci dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger až s donquijotským snažením hľadá sedemdesiatšestku v Národnej rade, jeho stranícky šéf túto vládu a koalíciu dávno odpísal. Jeho „veľké“ dielo je minulosťou, hodné zapísať sa veľkými písmenami do učebníc histórie. Líder OĽaNO už odštartoval novú etapu vo svojom politickom živote.

Matovič si je dobre vedomý, že chváliť sa tým, čo dosiahol ako premiér a minister financií, u voličov nezaberie. Nestráca preto čas. Svoj reštart začína na úplne inom poli. Je o krok pred ostatnými. Nie, už nepôjde o boj s mafiou – je to obohraná pesnička, ktorá bude zaznievať iba okrajovo. Vášne u väčšiny ľudí už nevyvolá. Mnohé kauzy ani po rokoch nie sú dotiahnuté do konca, vlečú sa, očakávania spľasli, ľudia sú z toho otrávení.

Matovič vie, že ak chce oživiť svoju politickú kariéru, musí prísť s niečím absolútne novým, čo rozvášni davy, rozdelí ľudí na dva nezmieriteľné tábory, poštve ich proti sebe. Dobre si spočítal, čo má šancu na úspech a čo nie. Stávka na kultúrne vojny je „dobrá voľba“. Príkladom mu ide Robert Fico, ktorého permanentné útoky na liberálov a „slniečkarské“ témy slávia úspech. Kotlebovcom a uhríkovcom saje hlasy ako výkonný vysávač.

Matovič vie, že ak chce oživiť svoju politickú kariéru, musí prísť s absolútne niečím novým, čo rozvášni davy, rozdelí ľudí na dva nezmieriteľné tábory, poštve ich proti sebe.

Matoviča hra je dobre rozohraná. Smer ako predsa len stále ľavicová strana má svoje ideologické mantinely. Nie všetci ľudia, ktorí reagujú na konzervatívne témy, interrupcie, strach z manželstiev ľudí rovnakého pohlavia, transrodových ľudí, sú ochotní voliť ateistický a „postkomunistický“ Smer či predsa len fašistických pohrobkov. Tu prichádza na scénu Matovič: spasiteľ, ktorý zachráni Slovensko pred liberálno-slniečkarským jarmom.

To, že tieto témy našu krajinu vôbec netrápia, že sú umelou mediálnou bublinou nafúknutou pochybnými webmi a sociálnymi sieťami iba s cieľom rozoštvávať spoločnosť, po moci bažiacich politikov netrápi. Práve naopak, musia navodiť také témy, ktoré odsunú skutočné trápenia Slovenska na druhú koľaj. Zatienia ich, vygumujú. Pretože keby sa hovorilo o hospodárskom zaostávaní Slovenska, s nevyhovujúcou sociálnou sieťou, technologickým zaostávaním ekonomiky, slabým výskumom a inováciami, chorým zdravotníctvom, prepadávajúcim sa školstvom, tak na paškál by sme vzali posledných vládcov Slovenska – Smer (Hlas, SNS) a OĽaNO (Sme rodina). A to nemožno pripustiť. V tom sú Matovič a Fico zajedno. Na povrch by totiž vyšlo, že títo „kultúrni spasitelia“ našej krajine neponúkajú žiadne zmysluplné riešenia.

Preto treba vyvolať umelé kultúrne vojny, označiť nepriateľa, nakresliť terč, nechať spoločnosť presiaknuť strachom a poštvať ľudí proti sebe. Matovičovi je šumafuk, či sa mu rozpadne OĽaNO, či ho opustí Heger s Naďom a Budajom, lebo on nepotrebuje žiadnu demokratickú politickú stranu, ale svoju výkonnú eseročku s ochotnými „zamestnancami“, ktorá ho podrží na výslní a dostane opäť do parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #kultúrne vojny #LGBTI+ #Hegerova vláda