Ceny nehnuteľností klesajú, dôvod na radosť však nie je

Nádejať sa, že realitná bublina konečne spľasla, by bolo veľkou chybou. V poslednom štvrťroku minulého roka ceny nehnuteľností oproti predošlému kvartálu vo všetkých regiónoch skutočne mierne klesli, no oproti roku 2021 vzrástli aj o viac ako 10 % (v okrese Nitra o 26 %).

12.01.2023 20:00
debata (2)

Jediné, z čoho sa môžeme radovať, je, že strmému nárastu cien odzvonilo. Na prudký pád sa netešme, pravdepodobne sa ceny zmrazia na súčasnej vysokej úrovni. Podľa NBS štvorcový meter bývania bol v septembri o 612 eur drahší, než ako by zodpovedalo reálnemu stavu ekonomiky. Teda tomu, čo si môžu ľudia dovoliť zo svojich platov. A to sa tak ľahko nezmení. Platy rastú pomalšie ako inflácia. A rast cien, najmä stavebných materiálov, sa započítava do cien novostavieb (a rekonštrukcií). Na nízke ceny zabudnime.

A to aj preto, že ponuka bytov stále nestačí uspokojiť enormný dopyt. Napriek tomu, že sa stavia a dokončuje nemálo bytov. Zvrat neprinesie ani schladzovanie záujmu zvyšovaním úrokov. Hypotekárne úroky okolo jedného percenta sú nenávratne preč. V súčasnosti sa pohybujú od 3 do 4,5 %, v závislosti od fixácie. Do konca roka by mali ešte stúpnuť – závisí to od zvyšovania úrokových mier ECB.

Preto skôr ako poklesu cien budeme svedkami osobných tragédií. Pri zvýšení úrokov z jedného na päť percent sa splátky predražia o niekoľko stoviek eur. Vzrásť môžu aj o 50 %. Ak niekomu splátky vykrajovali z príjmu 40–50 %, obratom to môže byť 60–75 %. Vyžiť potom iba z jednej tretiny či štvrtiny platu zvládne málokto. S vytúženým bytom sa môže rodina rozlúčiť.

Nie, nehrozia kolónie prázdnych novostavieb. Existuje dostatok majetných investorov, ktorí si opustené byty môžu dovoliť odkúpiť a ponúknuť na prenájom.

Jediným riešením, ako zabrániť čoraz pesimistickejším scenárom, je, že sa politici začnú vážne zaoberať bytovou otázkou, predostrú víziu a nenechajú ju iba osudu zle fungujúceho trhu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #ceny nehnuteľností #realitná bublina #bytová politika #bytová výstavba