Dzurindovi hrozí riadna blamáž

Expremiér Mikuláš Dzurinda sa síce usilovne snaží spájať stredopravicové strany, aby vo voľbách neprepadol ani jeden hlas nazmar, no deje sa pravý opak. Vznik nových strán ohlásilo viacero známych pravicových politikov.

13.01.2023 17:00
debata (40)

Odídenci z OĽaNO pod vedením Jána Budaja založili vlastná platformu, novú stranu ohlásila bývalá dvojka SaS europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (bude ss nazývať Jablko…) a novú stranu nevylúčili ani Jaroslav Naď s Eduardom Hegerom. Richard Sulík vyhlásil, že pod jeho vedením SaS s nikým do predvolebnej spolupráce nepôjde. A progresívci nabudení preferenciami nad 10 % sebavedomo vyhlasujú, že do volieb pôjdu sami. Namiesto spájania tu máme hyperinfláciu strán.

Jedine Dzurinda sa vzdal budovania novej strany a vstúpi spolu so svojím tímom (20–30 ľudí) do štruktúr strany Spolu Miroslava Kollára. Kto však bude nakoniec v zlepenci pravicových strán, nevedno. Veľa závisí aj od KDH, ktoré v piatok zatiaľ pripojenie vylúčilo. A usilovne sa bije o pritiahnutie Hegera, čo paradoxne manažuje Veronika Remišová (Za ľudí)…

Záujem o Hegera má aj Dzurinda, pretože žiadneho iného lídra nenašiel. Hoci, ako povedal, pozná iks ľudí so skvelým príbehom (aj zo zahraničia), ktorí chcú pomôcť. Kto to je, nevedno. Pokiaľ si Dzurinda myslí, že niekto mimo verejného života a politických skúseností, len na základe životného príbehu – nejaký nový Michal Truban – spasí Slovensko, tak sa mýli.

Ak na sa na čelo spájania postaví Heger, hrozí dzurindovcom riadna blamáž. Tento najnevýraznejší premiér v modernej histórii Slovenska, bez akejkoľvek charizmy, nemá pri verbovaní voličov v konkurencii Sulíka, Matoviča, B. Kolára i Šimečku šancu. Dzurindova nová SDK tak môže od začiatku zápasiť o prelezenie 5 %, nie o diktovanie tempa.

Aj teraz Heger ukazuje, že mu chýba akýkoľvek politický cit. Namiesto toho, aby tento dočasne poverený predseda vlády rýchlo riešil termín predčasných volieb, hľadá nejakú sedemdesiatšestku. Ignoruje volanie občanov i prezidentky, ktorá ho môže v ktoromkoľvek okamihu vymeniť. Samosprávam a firmám chodia šialené faktúry na energie vinou totálneho zlyhania Hegera a jeho ministrov a on sa predvádza s nejakým trápnym dresom. Časy „Cypru“ a „francúzskej Riviéry“ sú dávno preč.

Ego, namyslenosť a sebavedomie niektorých pravicových politikov sú také veľké, že nateraz znovu vylučujú spoločnú, konzistentnú a pozitívne ladenú politiku. Ak nenájdu skutočnú, nie umelú, jednotu pred voľbami, po voľbách to bude ešte horšie. Budú sa opäť predvádzať a hašteriť.

Jedno to nemôže to byť ani nepravicovým voličom a Smeru, Hlasu či SNS, pretože v takejto atmosfére sa bude podrývať všetko, čo príde do cesty. Slovensko zostane naďalej uviaznuté v bahne.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Mikuláš Dzurinda #Eduard Heger #Miroslav Kollár #Lucia Ďuriš Nicholsonová #Spolu - občianska demokracia