Čo vlastne dokázala analýza. Môže za smrť ľudí na covid-19 vláda?

Väčšina z nás sa asi zhodne, že Matovičova vláda boj s pandémiou nezvládla. Aj preto odstúpil minister Krajčí a napokon aj samotný Matovič.

16.01.2023 20:00
debata (19)

Keď sa však nedávno objavila správa o nadúmrtnosti spôsobenej covidom, v ktorej analytik Pažitný tvrdil, že ak by Slovensko zaviedlo opatrenia ako napr. Dánsko, mohli sme zachrániť až 21 000 životov, divák spozornel. Aj laikovi je totiž jasné, že takto mechanicky porovnávať opatrenia v jednotlivých krajinách nie je možné, pretože je to až príliš zjednodušujúce.

Tento problém má tri roviny. Tá prvá spočíva v tom, že nedôveryhodná vláda len ťažko dokáže ľudí presvedčiť o potrebe očkovania. A to sa v boji s covidom ukázalo ako kľúčové. Aj preto je zaočkovanosť u nás len niečo viac ako 50-percentná a Slovensko je takmer na chvoste európskych krajín. Navyše, keď sa aj veľká časť opozície rozhodla zviezť na vlne antivaxerských nálad, na problém sme mali priam zarobené. Naopak, tam, kde sa vlády, ako napr. v spomínanom Dánsku, tešia vysokej dôvere obyvateľstva, je aj presadzovanie opatrení oveľa jednoduchšie.

Druhý aspekt je celkový zdravotný stav obyvateľstva. A ten je biedny. Máme nadštandardne veľa pacientov trpiacich srdcovo-cievnymi a onkologickými ochoreniami. A práve vysoký počet chronických pacientov s rizikovými ochoreniami bol rozhodujúci faktor pri počte nadúmrtí. Covid bol len urýchľovač.

Tretím aspektom je nízka kvalita nášho zdravotníckeho systému. V časoch, keď nárazovo počet pozitívnych prípadov v zdravotníckych zariadeniach vrcholil, jednoducho nezvládali nápor pacientov a tí aj vo zvýšenej miere zomierali.

Summa summarum: v krajine, ktorú riadi nedôveryhodná vláda, je v nej viac chronicky chorých pacientov a zdravotníctvo nefunguje, ako by malo, zomiera viac ľudí ako v krajinách, kde to tak nie je.

Neprekvapí len to, že sa tohto „problému“ chytil prokurátor Žilinka, ktorý už má prax vo vyšetrovaní neexistujúcich zločinov.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19 #nadúmrtnosť