Zbohom, Hegerova 76!

Nevedno, z čoho pramenil Hegerov optimizmus, lebo vyhliadky na vznik novej parlamentnej väčšiny boli mizerné a po dnešku sú prakticky nulové. Potvrdilo sa to, čo sa už minimálne mesiac dalo tušiť. SaS odmietla podporiť vznik Hegerovho kabinetu II a pridal sa aj Boris Kollár, ktorý Sulíkov krok ocenil slovami: „som rád, že v SaS prevládlo ratio a chce podporiť predčasné voľby.“ Heger by tak urýchlene mal spraviť to, čo už mal urobiť dávno – začať diskusiu o zmene ústavy, ktorá by umožnila vyhlásenie predčasných volieb. Nič iné sa od neho neočakáva.

17.01.2023 19:00
debata (20)

Je nepochopiteľné, že v situácii, keď „vláda nemá legitimitu“ (Ján Budaj), Heger namiesto toho, aby sa venoval úlohe, ktorou ho poverila prezidentka, fantazíroval o pokračovaní vlády do februára 2024 a zároveň riešil svoju politickú budúcnosť. Ak už svoj osud nespája s OĽaNO, bolo by voči ostatným férové, aby im to oznámil, lebo takto všetkých iba vodí za nos. No a ak chce zabojovať o predsednícku stoličku v OĽaNO, tiež by to mal oznámiť.

Nuž, je pekné, že si za úlohu vytýčil spájanie demokratických síl, no to nijako nesúvisí s tým, čo by mal aktuálne robiť. Svojím správaním, tak pripomína chronického „prokrastinátora“, ktorý neustále odsúva riešenie podstatných vecí a namiesto toho sa zaoberá taľafatkami.

Skôr sa zdá, že keď Heger a Matovič vyhlásujú, že im záleží na tom, aby neprepadol ani jeden „demokratický“ hlas, iba maskujú vzájomné rozpory.

Celé je to zvláštne. Mal by sa konať snem OĽaNO, no nik nevie, kedy presne bude. Zamatový rozchod s Matovičom má u ľudí navodiť pocit, že sa nič nedeje. No ak by medzi nimi bolo všetko v poriadku, nemal by predsa dôvod hnutie opustiť.

Skôr sa zdá, že keď vyhlasujú, že im záleží na tom, aby neprepadol ani jeden „demokratický“ hlas iba maskujú vzájomné rozpory. À propos „demokratický“. Keď dookola verklíkujú frázy o demokratoch, tak sa snažia vyvolať dojem, že tí ostatní demokratmi nie sú. Pritom v skutočnosti len nemajú odvahu povedať, že im ide o pravicového konzervatívneho voliča. Táto „skratka“ je u nás často používaná, no má iba propagandistický charakter.

Napokon o tom, ako si napríklad Igor Matovič predstavuje demokraciu, sa mohli presvedčiť diváci pri sledovaní rozhovoru pre Postoj TV, kde šéf OĽaNO bez mihnutia oka vyhlásil, že predstaviteľov PS by najradšej všetkých „v kýbli vody utopil“. Nuž, taký je on demokrat!

No a takíto ľudia chcú vytvárať akési nové SDK!? Na rozdiel od nich politici v r. 1997 – 1998 boli skutoční demokrati, ktorým záležalo na osude krajiny. Chceli poraziť Mečiara, ktorý zo Slovenska urobil „čiernu dieru“, a tak zahodili ideologické rozpory. Podarilo sa im to preto, lebo boli autentickí.

Títo tu však majú moc vo vlastných rukách a uplynulé tri roky nám predvádzali, že nie sú schopní dospieť ku kompromisu. Ich problém spočíva v tom, že s ňou nevedia narábať. Nemajú žiadnu víziu, čo vlastne chcú v politike dosiahnuť (minimálne ju doteraz neprezentovali). No a reči o tom, že nechcú dopustiť „návrat mafie“ sú trochu málo na to, aby im ľudia dôverovali. Celé je to zlé!

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #Eduard Heger #SASKA #predčasné voľby 2023