Obce melú z posledného

V Starých Horách sa minulý týždeň konal zaujímavý protest: v obci zhasli pouličné osvetlenie a na hodinu zablokovali dopravu smerom na Donovaly. Takýmto spôsobom chceli upozorniť na rastúce ceny energií a zlé financovanie samospráv.

18.01.2023 20:00
debata (5)

Obce melú z posledného. Dá sa preto očakávať, že vzhľadom na výpadok podielových daní a vysoké faktúry za energie bude takýchto podujatí pribúdať.

Štát síce v minulosti presunul kompetencie na samosprávy, no akosi im „pozabudol“ posunúť aj adekvátny balík peňazí. V dobrých časoch to obce ako-tak zvládli. Teraz, keď im štát ukrojil aj z podielových daní a faktúry za energie stúpili do astronomických výšok, už jednoducho nemajú z čoho všetko hradiť.

Najmä malé obce sú doslova na kolenách. Mnohé už v minulosti obracali každé euro dvakrát. Napríklad vymenili verejné osvetlenie za úspornejšie, resp. ho medzi polnocou a štvrtou hodinou ráno úplne vypínali. Ako majú ešte viac ušetriť? Nezapínať pouličné lampy vôbec?

Alebo si majú starostovia prestať vyplácať mzdy? Už teraz mnohí túto funkciu „zobrali“, lebo nik iný to v dedine robiť nechcel. Často tak pracujú len na polovičný úväzok, popritom zabezpečujú, aby v obci fungoval obchod s potravinami. V niektorých je situácia natoľko kritická, že už nik nemá záujem kandidovať na tento post. Finančné problémy obcí tak môžu odradiť aj potenciálnych záujemcov.

Slovensko je vidiecka krajina s prevahou malých obcí. Má takmer polovica národa doplácať na „geniálny nápad“ Igora Matoviča zvýšiť rodinné prídavky?

Nová vláda by po voľbách mala čo najskôr doriešiť financovanie obcí. Inak hrozí ich totálny kolaps. Takto to ďalej nemôže fungovať. Ruka v ruke s tým by však mala prebehnúť aj komunálna reforma, o ktorej sa hovorí už dlhé roky. Je zrejmé, že jestvujúce územné členenie Slovenska s takmer 3-tisíc obcami je neudržateľné.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #podielové dane #ceny energií