Prezidentka dostala Hegera pod tlak

Prezidentka Zuzana Čaputová to v príhovore povedala veľmi jasne. Buď sa parlamentné strany dohodnú na predčasných voľbách, alebo zostaví úradnícku vládu. A keď aj dôjde k dohode, pri zásadnom zlyhaní vlády v kľúčových oblastiach bez váhania odníme premiérovi Eduardovi Hegerovi dočasné poverenie.

18.01.2023 18:30
debata (16)

Prezidentka aj konkrétne uviedla, na čo bude dbať – sociálna pomoc pri zdražovaní energií, zdravotníctvo (ambulancie), adresná sociálna pomoc, stabilizácia samospráv a riadne plnenie plánu obnovy. Čaputová si veľmi dobre uvedomuje, že do predčasných volieb preberá spoluzodpovednosť za riadenie krajiny. A to je pri tejto koalícii pre ňu čím ďalej, tým väčšie riziko.

Bolo to nevyhnutné dať jasne najavo aj Hegerovi. Pretože ten sa správa, akoby sa nič nestalo a Národná rada nevyslovila jeho vláde nedôveru. Zabúda, že je premiérom iba z vôle prezidentky. Jeho suverénne vystupovanie bez štipky skromnosti a sebareflexie až irituje. Niekedy sa zdá, že svoje zotrvanie na čele vlády až do predčasných volieb berie ako samozrejmosť a dokonca by neváhal vládnuť v „demisii“ ani do riadnych volieb vo februári v roku 2024. A to pritom ani nevyhral voľby a nebol lídrom žiadnej strany.

Prezidentka svojím vyhlásením tak nielen Hegera, ale tiež všetkých ministrov a koaličné strany dostala pod riadny tlak. Visí nad nimi Damoklov meč. Ak nebudú zvládať spravovanie krajiny, pôjdu preč od koryta.

Prezidentka svojím vyhlásením tak nielen Hegera, ale tiež všetkých ministrov a koaličné strany dostala pod riadny tlak. Visí nad nimi Damoklov meč. Ak nebudú zvládať spravovanie krajiny, pôjdu preč od koryta. Čaputová neriskuje iba pokračujúci katastrofálny stav vládnutia, enormnú nespokojnosť a frustráciu ľudí, ale aj vlastnú reputáciu – bez ohľadu na to, či bude opäť kandidovať za prezidentku.

O termíne predčasných volieb sa strhne ešte poriadna škriepka. Opozičné strany a Sme rodina požadujú čo najskorší termín, najlepšie v júni, čo preferuje aj Čaputová. Nevylúčila však ani septembrový termín, ak dôjde k dohode. To nebolo šťastné rozhodnutie. Pretože v tom prípade by krajinu riadila vláda bez podpory parlamentu a riadnych právomocí viac ako deväť mesiacov. A je jedno, či ostane zostavená z koaličných strán, alebo bude úradnícka. Keby sme zažívali normálne pokojné časy, dalo by sa to s prižmúrením oka ešte akceptovať, no v tejto rozbúrenej a neistej dobe nie.

Richard Sulík, ktorý dlho odmietal predčasné voľby, podporuje septembrový termín. Aj prezradil prečo: aby polícia mohla v pokoji dokončiť rozrobené kauzy. To má znamenať, že záujmy polície – nech už sú pohnútky akokoľvek dobré a čestné – stoja nad záujmami občanov, riadnym spravovaním krajiny a demokraciou?

Chybný je aj druhý Sulíkov argument. Chce, aby sa situácia do vypuknutia predvolebnej kampane v lete upokojila. To si fakt myslí, že v stave ostrého boja jednej strany proti druhej, s opakujúcimi sa Matovičovými výstrelkami na sociálnej sieti, je možné utíšiť atmosféru v spoločnosti?

Do sobotného referenda sa termín nedozvieme, ani spôsob zmeny ústavy. Bude to práve referendum, jeho úspech či neúspech, ktoré určí, ako sa upraví ústava a kedy nakoniec prebehnú predčasné voľby. O to sa bude hrať v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #vláda SR #Richard Sulík #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #referendum o predčasných voľbách #Hegerova vláda #predčasné voľby 2023