Karasova trápnosť: namiesto registrovaného partnerstva dôverníci

Vyše tridsať rokov je v spoločnosti pomenovanie dôverník neodlučne späté so spolupracovníkmi komunistickej ŠtB. Paradoxne v čase, keď tento hanlivý výraz rezonuje v českej prezidentskej kampani, minister spravodlivosti Viliam Karas ho bez akejkoľvek hanby a štipky ľudského citu nalepuje na komunitu LGBTI+.

19.01.2023 20:00
debata (18)

Namiesto toho, aby sa postavenie párov rovnakého pohlavia zrovnoprávnilo, táto vládna garnitúra ich v spoločnosti ešte viac stigmatizuje. A nedajme sa oklamať, všetky prospešné veci ako právo dediť, oboznamovanie sa o zdravotnom stave partnera, vzájomné zastupovanie, opatrovníctvo či poručníctvo detí zosnulého, nezavádza vláda predloženou úpravou dobrovoľne, ale pod tlakom. Nielen v Európe, ale v celom svete patríme medzi posledné krajiny, ktoré nemajú právne vyriešené vzťahy párov rovnakého pohlavia (o sobášoch aj v oveľa konzervatívnejších krajinách zatiaľ pomlčíme). Ani teraz nevieme, koľko z vyše tridsať situácií vlastne Karasova úprava rieši. Na to je potrebná podrobnejšia analýza.

Lenže neviňme iba ministra Karasa. Ten je iba vykonávateľom zadania. Hlavnými aktérmi sú Igor Matovič, Eduard Heger a Boris Kollár (minister spravodlivosti je nominant Sme rodina). Aby čoraz bigotnejší líder OĽaNO so svojou družinou pristúpil na akýkoľvek kompromis, tak sa v právnej úprave taktne vynecháva komunita LGBTI+ a partnerstvo a hovorí sa o riešení životných situácií nezosobášených párov a ponižujúco o dôverníkoch.

Dobre, u Matoviča to ani neprekvapuje. Tento prístup zaráža skôr u Hegera, Naďa či Budaja, ktorí sa nás snažia presvedčiť, že sú klasickí európski pravicoví politici, pritom kultúrne štandardy a zmýšľanie umiernených kresťanských konzervatívcov v krajinách EÚ sú im cudzie. Kde vlastne premiér Heger stále mentálne trčí?

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Igor Matovič #Eduard Heger #konzervativizmus #Viliam Karas #partnerstvá rovnakého pohlavia #LGBTI+ #páry rovnakého pohlavia