Voľby v septembri: arogancia moci ako vyšitá, vôľa ľudu na poslednom mieste

Za predčasné voľby sa v referende vyslovilo takmer 1,2 milióna ľudí. Podľa minulotýždňového prieskumu agentúry AKO až 57,7 % si želá voľby v júni, iba 13,2 % v septembri. Prezidentka Zuzana Čaputová dala jasne najavo, že preferuje termín v prvom polroku. Čo urobí pôvodná štvorkoalícia? Dohodne sa na voľbách 30. septembra.

23.01.2023 18:00
debata (43)

Už to, že sa všetci dohodli, je výnimočné. Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger navrhoval, aby rozhodnutie odložili na marec. Pritom im prezidentka dala verejne jasné ultimátum do konca januára a pohrozila vymenovaním úradníckej vlády. Heger, ktorý je premiér iba z jej vôle, si ju dovolil bez akejkoľvek úcty k funkcii prezidenta ignorovať. Až keď Boris Kollár pohrozil, že prezidentka myslí vymenovanie nového predsedu vlády vážne, Heger, Matovič a Sulík sa dohodli na zmene ústavy a septembrovom termíne. Aj to si vyžadovalo rôzne ústupky, pretože niektorí poslanci (Za ľudí) – ako sa už stalo zvykom – podmieňovali podporu volieb nezmyselnými podmienkami.

Od roku 1990 sa nikto takto okato a urputne nedržal vládnych stoličiek a moci ako teraz Matovičova družina. Vláda nemá podporu Národnej rady, jej právomoci sú obmedzené, ľudia požadujú čo najskôr predčasné voľby a politici bývalej štvorkoalície sa tvária, akoby sa nič nedialo. Na svoju falošnú výnimočnosť a dôležitosť si až príliš privykli.

Prečo si myslíme, že zosadená vláda pri kormidle nasledujúcich deväť mesiacov je niečo štandardné a demokratické?

Keď v roku 2011 padla vláda, konali sa voľby za štyri mesiace, v roku 2006 do polroka. Vtedy nebol dôvod meniť na krátky čas premiéra, všetci akceptovali realitu. V Česku, keď padli vlády v rokoch 1997, 2009 a 2013, prezidenti – aj Havel, aj Klaus, aj Zeman – vymenovali na pol roka do volieb úradnícku vládu.

Prečo dnes, keď krajinu riadi bezpochyby najmenej kompetentná, často amatérska, chaotická, rozhašterená vláda, o úradníckej vôbec neuvažujeme? Prečo si myslíme, že zosadená vláda pri kormidle nasledujúcich deväť mesiacov je niečo štandardné a demokratické? Pritom nám koaliční politici v praxi mnohokrát ukázali znásilnenie demokracie v priamom prenose. Jediný účinný liek na túto nevídanú spupnosť a namyslenosť je odrezať ich od moci, na ktorú už podľa ústavy nemajú právo. V rukách to má prezidentka.

Pozor, je tu ešte jedna alternatíva. Richard Sulík má možno v zálohe tajného žolíka. Po schválení rozpočtu sa chválil, že to bol jeho tajný plán, ako dostať Matoviča preč z vlády. Preto nateraz nie je úplne vylúčené, že po schválení ústavných zmien o predčasných voľbách a odhlasovaní septembrového termínu prekvapí s návrhom vyslovenia dôvery staronovej menšinovej (po rekonštrukcii na niektorých ministerských postoch) vláde v Národnej rade.

V nasledujúcich deviatich mesiacoch bude naša demokracia vystavená veľkým skúškam odolnosti. Ani jeden variant vývoja nie je dobrý, nielen pre nahlodávanie demokracie, ale aj pre napätú atmosféru v spoločnosti. Veľa bude závisieť na prezidentke. Je to de facto jej vláda. Pokiaľ koalícia bude vo vláde naďalej predvádzať to, čo v minulosti, Zuzana Čaputová by nemala váhať a vymenovať úradnícku vládu. Ak už nič, vniesla by do spravovania krajiny na čas profesionalitu a pokoj. A to nie je nateraz málo.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #koalícia #Zuzana Čaputová #referendum o predčasných voľbách #referendum 2023 #predčasné voľby 2023