Zatiaľ čo Nemecko váha, na Ukrajine zbytočne umierajú ľudia

Piatkové stretnutie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na vojenskej základni Ramstein žiadny posun, pokiaľ ide o dodávky zbraní pre Kyjev, neprinieslo. A to i napriek tomu, že ukrajinská armáda ťažkú vojenskú techniku naliehavo potrebuje. Nemecké váhanie je kontraproduktívne, pretože takýmto spôsobom nielenže poškodzuje imidž krajiny a izoluje ju od zvyšku spojencov, no v konečnom dôsledku kvôli nemu budú zbytočne umierať ľudia.

23.01.2023 20:00
debata (111)

Piatkové stretnutie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na vojenskej základni Ramstein žiadny posun, pokiaľ ide o dodávky zbraní pre Kyjev, neprinieslo. A to i napriek tomu, že ukrajinská armáda ťažkú vojenskú techniku naliehavo potrebuje. Nemecké váhanie je kontraproduktívne, pretože takýmto spôsobom nielenže poškodzuje imidž krajiny a izoluje ju od zvyšku spojencov, no v konečnom dôsledku kvôli nemu budú zbytočne umierať ľudia.

Pritom z vyjadrení viacerých členov nemeckej vlády, no najmä ministerky zahraničia Annaleny Baerbockovej, je zrejmé, že k dodaniu tankov Leopard napokon aj tak dôjde. Prečo potom kancelár Olaf Scholz váha?

Okrem tradičného nemeckého pacifizmu, ktorým je nemecká ľavica povestná, môže byť jedným z dôvodov aj obava, že by tým Nemecká spolková republika obmedzila vlastnú obranyschopnosť.

Takáto úvaha je legitímna, no v situácii, keď vlastne Ukrajina bojuje aj za nás, sú tanky oveľa potrebnejšie na východnom fronte než v kasárňach Bundeswehru. Ak sa chce Kyjev na jar ubrániť prípadnej ruskej ofenzíve, potrebuje ich čím skôr, pretože každý deň oneskorenia znamená, že Moskva si dokáže lepšie pripraviť svoje obranné pozície.

Dvojnásobne to platí vzhľadom na dlhé dodacie lehoty. Nemecká firma Rheinmetall totiž tvrdí, že ak by si nemecká vláda objednala tanky Leopard 2 hneď zajtra, prvé dodávky by mohla uskutočniť až o rok. A dokonca aj tie tanky, ktoré má Bundeswehr k dispozícii, by musela vláda najprv poslať do servisu. A to je ďalšia strata času.

Poľsko, ktoré takýto postoj Nemecka označilo za neprijateľný, sa preto rozhodlo, že svoje tanky Leopard pošle na Ukrajinu aj bez nemeckého súhlasu. A nasledovať ho bude možno aj Fínsko.

Tak na čo ešte kancelár Scholz čaká? Jeho nerozhodnosť zabije ďalších ľudí.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní #Olaf Scholz