To, čo predvádza Heger, je veľká nehoráznosť

To, čo momentálne predvádzajú politici vládnej koalície, je nehoráznosť najvyššieho stupňa. Nechcú si pripustiť, že skončili, a potom, ako parlament vláde vyslovil nedôveru, je ich jedinou úlohou priviesť krajinu čo najskôr k predčasným voľbám.

24.01.2023 19:00
debata (80)

Namiesto toho posúvajú termín volieb až na koniec septembra a navrhujú ústavné zmeny, ktoré ak by si urobil Fico, okamžite by bili na poplach, že zneužíva svoju moc.

Odkladanie termínu predčasných volieb na neskôr je dvojsečná zbraň. Na jednej strane novovznikajúce pravicové strany získajú čas na to, aby sa mohli etablovať, resp. aby sa Heger so svojou suitou mohol dištancovať od Matoviča. Je však dosť naivné myslieť si, že po troch rokoch, keď Heger nebol schopný ani raz sa vzoprieť svojmu straníckemu šéfovi, sa v priebehu niekoľkých mesiacov zbaví nálepky „Matovičovho pusipajtáša“. Tá sa s ním povlečie celý život, a keby sa na ňu náhodou pozabudlo, opozícia mu ju ochotne pripomenie.

Odkladanie termínu predčasných volieb na neskôr je dvojsečná zbraň. Na jednej strane novovznikajúce pravicové strany získajú čas na to, aby sa mohli etablovať. No čím dlhšie budú pri moci, tým bude rozhorčenie a skepsa verejnosti väčšie. Hnev sa tak môže otočiť voči tým, ktorí si myslia, že čas hrá v ich prospech.

Podobne je to i so spájaním opozičných subjektov. Strany s výtlakom jedno percento a menej len ťažko môžu vytvoriť čosi, čo by aspoň vzdialene pripomínalo SDK. Máme príliš veľa pravicových ministraničiek, ktoré sú takmer identické, a máme príliš veľa ambicióznych politikov, ktorým chýba pokora. Ak by im skutočne išlo o to vytvoriť jeden silný pravicovo-centristický subjekt, mohli tak urobiť už dávno, no ich egá im to nedovolili. Ešte aj dnes trieštia svoje sily, aby sa vraj mohli spájať, príkladom čoho je Nicholsonovej Jablko.

Navyše, ak má volič v ponuke etablované strany ako PS, SaS a KDH, pri ktorých vie, čo od nich môže čakať, prečo by kupoval „mačku vo vreci“ a riskoval tým, že jeho hlas opäť prepadne?

Nepochybne tu existuje typ sklamaného voliča, ktorý by rád vyskúšal niečo nové. Tento fenomén sa opakuje pri každých voľbách. Takto uspeli SOP, ANO, SaS, OĽaNO i Sme rodina. Otázne je, či práve Heger s Dzurindom sú tí najvhodnejší kandidáti, aby tento „nový produkt“ úspešne predali.

Zároveň nemožno zabúdať na to, že táto vláda je extrémne nepopulárna. Čím dlhšie bude pri moci, tým bude rozhorčenie a skepsa verejnosti väčšie. Hnev sa tak môže otočiť voči tým, ktorí si myslia, že čas hrá v ich prospech. Omyl! Čas hrá proti nim!

No asi najväčšia nehoráznosť je návrh, aby parlament ústavnou väčšinou „zabetónoval“ jeden volebný obvod. Potom, ako sa tu 25 rokov vedú diskusie, že tento pozostatok mečiarizmu treba zrušiť a dokonca samotné OĽaNO v minulosti navrhovalo prejsť na 8 volebných obvodov, ktoré by kopírovali súčasné VÚC, ho chcú predstavitelia OĽaNO s posvätením SaS a Sme rodina zakonzervovať. Navyše len niekoľko mesiacov pred voľbami! S odôvodnením, že sa tak má predísť prípadným zmenám, ktoré by v budúcnosti mohol spraviť Smer, čím by sa mu podobne ako Orbánovi podarilo udržať pri moci.

Nuž, čo dodať? Títo „demokrati“ musia mať veľký strach, inak by im takéto nehoráznosti ani vo sne nenapadli.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústava SR #Eduard Heger #jeden volebný obvod #predčasné voľby 2023