Je jedno, kedy budú voľby, vyhrá ich Fico

Zdá sa, že naši poslanci dokážu pracovať iba pod tlakom. O termíne predčasných volieb sa totiž rozhodne až na budúci týždeň v utorok. Čiže opäť v poslednej chvíli. Ešte že prezidentka im dala jasné ultimátum! Inak by tu Heger naháňal svojich 76 podpisov možno do Veľkej noci...

26.01.2023 19:00
debata (81)

Ak by poslancom skutočne záležalo na osude krajiny, a nie len osobnom prospechu, tak by sa voľby konali ešte pred prázdninami. Krajina po rokoch chaosu potrebuje čím skôr normálnu vládu. Predlžovanie agónie nemá zmysel. No podľa všetkého sa voľby budú konať až koncom septembra. Budeme tak svedkami azda najdlhšej volebnej kampane v dejinách Slovenska.

Čo bude jej ústrednou témou, zatiaľ nevieme, no vzhľadom na to, že muziku budú tvrdiť Matovič s Ficom, možno očakávať, že kampaň skĺzne do osobného osočovania, pri ktorom si nebudú brať žiadne servítky pred ústa. Ako to zhruba môže vyzerať, predviedol Matovič v parlamentnej rozprave, keď Smer označil za „skorumpovanú obludu“ a Hlas za „úchylnú obludu“.

Matovič sa čoraz viac podobá na Fica, ktorého tak kritizuje. Na získanie priazne voličov neváha využiť zástupné problémy, ktoré nemajú žiadnu relevanciu, no dokážu mobilizovať voličov. A keďže vláda sa nemá príliš čím pochváliť, lebo žiadne úspechy v uplynulých troch rokoch nedosiahla, budeme svedkami pretekov v populizme. Tie však dovedú krajinu do záhuby.

V prípade, že Matovič bude pokračovať vo svojich excesoch, tak dláždi cestu k moci Ficovi. Scenár, že Slovensko bude mať nejakú normálnu vládu, ktorá krajinu vyvedie z tohto marazmu, je tak čoraz menej pravdepodobný.

No zatiaľ čo sa naši zákonodarcovia handrkujú ohľadom termínu volieb, Fico sa môže smiať. Vie, že čas hrá v jeho prospech. Jeho dobre rozbehnutý vlak pravdepodobne nič nezastaví. Naopak, chaos, ktorý stvoril Matovič, spolu s pasivitou Hlasu mu môžu priniesť volebné víťazstvo.

Keď sa Smer na jeseň roku 2020 rozštiepil a preferencie mu klesli pod 10 percent, zdalo sa, že jeho dni sú spočítané. Lenže Fico s vytrvalosťou buldoga nehodil uterák do ringu, ale zatrúbil na útok. Jedna tlačovka striedala druhú a táto „drobná práca“ mu postupne začala prinášať ovocie. Prácu mu do značnej miery uľahčil samotný Matovič a neskôr aj Heger, ktorí sa ukázali ako neschopní riadiť krajinu. Tak sa postupne vyšplhal takmer na samý vrchol a dnes dýcha na krk Pellegrinimu.

Matovič síce deklaruje, že chce zabrániť „návratu mafie“, no nik neurobil pre zmŕtvychvstanie Fica viac ako on. Ako ukázalo aj nedávne referendum, líder strany Smer je schopný zmobilizovať viac ako 1,1 milióna voličov otázkou, ktorá nie je až taká atraktívna. Takýto výsledok sa mu naposledy podaril v roku 2012, keď mu hlas dalo 1,1 milióna ľudí.

V prípade, že sa ekonomická situácia nebude zlepšovať a Matovič bude pokračovať vo svojich excesoch (a nič nenasvedčuje, že by si vstúpil do svedomia), tak dláždi cestu k moci Ficovi. Scenár, že Slovensko bude mať nejakú normálnu vládu, ktorá krajinu vyvedie z tohto marazmu, je tak čoraz menej pravdepodobný.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Igor Matovič #predčasné voľby 2023