Únos Vietnamca: Kedy už začne Žilinka konať?

Kauza únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha sa dostala do ďalšej fázy, v Berlíne odsúdili už druhého obvineného. Keďže nemeckí vyšetrovatelia už od roku 2018 nemajú takmer žiadne pochybnosti o tom, že unesený Vietnamec bol prepravený slovenským vládnym špeciálom, je podivuhodné, že slovenské orgány sa nemajú stále k činu.

30.01.2023 20:00
debata (74)

Obzvlášť zarážajúca je nečinnosť generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý má stále pochybnosti, či Thanh vôbec na Slovensku bol! Žilinka v nedeľu na sociálnej sieti napísal, že neuvažuje o kandidatúre na prezidenta Slovenskej republiky, čím ukončil špekulácie, ktoré sa šírili v médiách. No v takom prípade by sa mal končene pustiť do roboty na prokuratúre. Nevedno, aké ďalšie dôkazy ešte potrebuje…

Jeho problém spočíva v tom, že tam, kde netreba, zbytočne zasahuje, napr. nadužívaním paragrafu 363, a tam, kde by to bolo žiaduce, nekoná. Ako napríklad v prípade spomínaného únosu Vietnamca.

Tak si zhrňme fakty. Začiatkom novembra 2022 nemecký súd už jedného páchateľa za únos právoplatne odsúdil, teraz padol verdikt aj v prípade muža, ktorý dokázateľne šoféroval dodávku s uneseným Thanhom až k vládnemu hotelu Bôrik. Nemecký najvyšší súd mu udelil päťročný trest.

Je zrejmé, že tento skutok sa stal, hoci Maroš Žilinka to stále nechce vidieť. Takmer po šiestich rokoch by si slovenská verejnosť zaslúžila poznať pravdu – či v únose mal prsty aj vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, alebo bola Slovenská republika v tejto kauze oklamaná.

Mala by to vedieť aj z toho dôvodu, že únosy „nepohodlných oponentov“ nemožno v demokratickom štáte tolerovať. Okrem iného aj preto, lebo to poškodzuje povesť našej krajiny. Predsa len nie sme žiadna banánová republika, ale členská krajina EÚ.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Robert Kaliňák