Matovič a Heger vydierajú Slovensko

Ani deň pred vypršaním ultimáta prezidentky Zuzany Čaputovej nie je jasné, kedy sa budú konať predčasné voľby. Pravdepodobne sa to dozvieme až v posledný deň v podvečer priamo po hlasovaní (v poslednej chvíli niekoľkokrát odsunutom...). Na tieto móresy koalície sme si už akosi zvykli.

30.01.2023 19:00
debata (3)

Strany bývalej štvorkoalície sa síce dohodli na termíne, ale veľká časť koaličných politikov – či už nahlas, alebo potichu – si uvedomuje, že september nie je vhodný dátum. Je pravda, že dohody treba dodržiavať. Lenže situácia sa vyvíja. V Sme rodina a postupne aj v SaS začali citlivejšie vnímať napätú spoločenskú atmosféru a pozorne čítať prieskumy verejnej mienky. Tie hovoria jasne – viac ako polovica občanov si praje voľby v júni.

Preto Boris Kollár podporí všetky tri termíny – májový, júnový i septembrový. Nemôže sa pozerať na to, kto daný návrh podal, či Smer, alebo Hlas. Dokonca aj z OĽaNO sa ozývajú hlasy (Gábor Grendel), že voľby ešte tento polrok sú lepšou možnosťou.

Nejde o žiadny nový cirkus, ako sa nám snaží naznačiť dočasne poverený premiér Heger. Je to trik. Potrebuje čas, aby založil aj s Jaroslavom Naďom novú stranu. Po tom, čo mu v KDH ponúkli iba miesto dvojky a Dzurindovu ponuku odmieta, mu neostáva nič iné, ako prácne vyzbierať podpisy. Až trápne pôsobia jeho argumenty o tom, že nemá čas na špekulácie, lebo musí riešiť problémy ľudí a nesie zodpovednosť za krajinu. Už nie je predsedom vlády, je iba dočasne poverený prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Predlžovanie tejto anomálie až do konca septembra je znásilňovanie pravidiel demokracie. Lenže Hegerovi tak zachutila moc, že by sa čudoval aj spisovateľ Ladislav Mňačko.

A nie je sám. Má plnú podporu torza strany Za ľudí. Veronika Remišová sa ministerskej stoličky drží ako kliešť, čo najdlhšie, lebo vie, že viac sa do vlády nedostane. Aj Igorovi Matovičovi pre jeho nevyspytateľné správanie zostanú dvere do vlády zatvorené. Vládnuť s obmedzenými právomocami bez dôvery v Národnej rade od polovice decembra do polovice októbra (skôr nebude zostavená nová vláda) je už aj pre nich tvrdý oriešok. Plán obnovy a eurofondy sú ohrozené. To nie je maličkosť.

V utorok sa ukáže, či Boris Kollár a Richard Sulík, ako aj časť poslancov OĽaNO, sú schopní konať racionálne a podporia júnový termín volieb. Alebo budú naďalej podporovať Matovičovu dobrodružnú destabilizačnú politiku až na samotný okraj.

Preto v OĽaNO hľadajú rôzne triky a legislatívne skratky a opäť sa chystajú narýchlo meniť ústavu. Koaliční poslanci si chcú privlastniť právomoci prezidentky a cez Národnú radu a jej výbory dirigovať vládu. To je skutočne totálny nonsens. V Národnej rade vláda nemá podporu a teraz ju chcú riadiť. Kde sa nájde väčšina? Nebolo by logickejšie a čestnejšie, ako opäť znásilňovať ústavu, vysloviť formálne tejto vláde dôveru? Či z ústavy sa už načisto v tejto koalícii stáva slúžka politických kšeftárov?

V utorok sa ukáže, či Boris Kollár a Richard Sulík, ako aj časť poslancov OĽaNO, sú schopní konať racionálne a podporia júnový termín volieb, nech už návrh podal ktokoľvek. Alebo budú naďalej podporovať Matovičovu dobrodružnú destabilizačnú politiku až na samotný okraj.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Richard Sulík #Boris Kollár #Ústava SR #Národná rada SR #Eduard Heger #predčasné voľby 2023