Ruská olympijská dilema

Má slobodný občan niesť zodpovednosť za konanie vlády? Do akej miery je športovec profesia ako každá iná a do akej už reprezentácia krajiny a režimu? To momentálne rieši Medzinárodný olympijský výbor pri povolení účasti ruských športovcov na olympiáde v Paríži 2024.

31.01.2023 20:00
debata (6)

Diskusie o kolektívnej zodpovednosti ruských umelcov a športovcov po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu už máme za sebou. Jednotlivec nemôže byť v zahraničí trestaný za konanie vlády krajiny, ktorej je občanom a veľakrát aj obeťou. Pokiaľ ide o hokejistov zarábajúcich si individuálne v USA, alebo o tenistov a tenistky na medzinárodných turnajoch, je to v poriadku. Ak však ide o kolektívne športy či reprezentáciu krajiny na majstrovstvách Európy a sveta, je to inak.

Nie, nemôžeme haniť ruských športovcov či umelcov za to, že verejne neprotestujú proti Putinovmu režimu alebo neodsudzujú vojenské zverstvá na Ukrajine. Rusko totiž nie je demokracia, ale diktatúra. A v nej má akokoľvek slávny športovec či umelec nulový vplyv na rozhodovanie politikov. Ak by sa aj vzopreli režimu a zostali v zahraničí, režim ublíži ich rodine.

Hnev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý chce zabrániť účasti športovcov Ruskej federácie na olympiáde, je oprávnený a pochopiteľný. Kremeľ brutálne bombarduje, zrovnáva jeho domovinu so zemou a zabíja nevinných ľudí. Ktorý prezident postihnutej krajiny by neprotestoval?

MOV to nemá preto ľahké. Kompromisný návrh, že by sa športovci z Ruska mohli olympiády zúčastniť ako neutrálni, teda ako jednotlivci bez identifikačných znakov svojej krajiny, sa zdá byť rozumným východiskovým bo­dom.

Treba ho ešte doplniť. Športovci, ktorí verejne podporili inváziu na Ukrajinu, alebo sú členmi armádnych a štátnych klubov – a teda aj tvárami režimu – by v žiadnom prípade nemali byť na olympiádu pripustení.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Rusko #Olympijské hry #MOV #Ukrajina #Paríž 2024 #Volodymyr Zelenskyj