Predvolená kampaň sa začala

To, čo odborníci odporučia ako najlepšie riešenie, nemusia rovnako vnímať politici. Potvrdilo sa to aj v prípade termínu predčasných volieb, ktoré politológovia navrhovali pred letom.

31.01.2023 19:00
debata (10)

SaS a Sme rodina sa síce na poslednú chvíľu pokúsili „zaradiť spiatočku“, no bol to skôr chabý pokus nestratiť tvár pred voličmi, ktorí si želajú čo najskorší termín predčasných volieb. Parlament napokon „v hodine dvanástej“ 92 hlasmi poslancov rozhodol, že k volebným urnám pôjdeme 30. septembra.

Treba však dodať, že za májový a júnový termín hlasovalo až 75 poslancov. Spolu s opozíciou aj hnutie Sme rodina, no sulíkovci sa napokon rozhodli „držať basu“ s Matovičom. Politicky flexibilný Kollár tak v budúcnosti bude môcť tvrdiť, že z jeho strany snaha bola, no zostal v menšine. Je to ďalší kamienok do stavby mosta, ktorým si buduje únikovú cestu smerom k opozícii.

Práve sa začala predvolebná kampaň, so všetkým, čo to obnáša. Pripravme sa na sériu káuz, nechutností a podpásoviek. A namiesto piatich mesiacov ako bonus dostaneme až osem.

SaS možno až časom zistí, akú chybu urobila, keď pred voľbami bude balansovať na hrane zvoliteľnosti. Pretože pretlak nových subjektov, ktorým dali príležitosť v najbližších mesiacoch vzniknúť, im môže odoberať hlasy liberálnych voličov.

Pravdou je, že svedomie si môže spytovať aj Hlas. Keď dal Pellegrini Sulíkovi potrebné podpisy na hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde, mal sa s ním rovno dohodnúť aj na prípadnom termíne volieb. Takto budú musieť pellegriniovci tŕpnuť do posledného okamihu, či ich v „nadstavenom čase“ náhodou nepredbehne Smer. Ak by sa tak stalo, pravdepodobne by to pochovalo Pellegriniho projekt novej sociálnej demokracie a Slovensko vrátilo o niekoľko rokov späť. Nuž, za každú chybu sa platí…

Ešte pred hlasovaním sa objavili aj úvahy, že by sa poslanci napokon nemuseli dohodnúť a hodili by všetko na prezidentku: „Nech sa v tej šlamastike vykúpe a ukáže, čo vie.“ To by zodpovedalo spôsobu uvažovania Igora Matoviča, ktorý už nie je ministrom, a tak mu v podstate môže byť jedno, či nový kabinet bude zostavovať Heger alebo nejaký nominant Zuzany Čaputovej. Samozrejme, to by so sebou prinieslo množstvo neočakávaných situácií. Z prezidentky by sa tak razom mohol stať hromozvod vášní, čo by sťažilo jej prípadnú kandidatúru na budúci rok. Tento kalkul má isté racio, no zároveň sa autor tohto nápadu mohol prepočítať: viac chaosu, ako vyrobil Matovič v uplynulých troch rokoch, už azda nik v tejto republike nedokáže vyprodukovať.

Keďže drvivá väčšina našich zákonodarcov sa moci nechce vzdať, táto privysoká šachová partia sa neuskutočnila.

Kto by si naivne myslel, že nová Hegerova vláda teraz bude normálne riadiť krajinu, je na veľkom omyle. Viac ako štátnické povinnosti budú všetkých zamestnávať úlohy stranícke. Práve sa začala predvolebná kampaň, so všetkým, čo to obnáša. Pripravme sa na sériu káuz, nechutností a podpásoviek. A namiesto piatich mesiacov ako bonus dostaneme až osem.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasné voľby 2023