Čaká nás osem mesiacov nevídaného cirkusu

Kto si myslel, že vyhlásením termínu predčasných volieb sa skončí chaos, tak je na veľkom omyle. Celý cirkus sa dostane ešte do vyšších, doteraz nepoznaných, otáčok. Na osem mesiacov. To je o jeden mesiac viac, ako uplynulo od doby Sulíkovho letného ultimáta na odchod Igora Matoviča z vlády.

01.02.2023 19:00
debata (9)

Posunutie termínu volieb na hranu možného vyhovuje zvlášť jednému človeku – Igorovi Matovičovi. On je jednoznačným víťazom poslednej bitky. Vytvorenie alternatívy oľanovskému chaotickému, nepredvídateľnému riadeniu štátu, ako aj Smeru a Hlasu, zlyháva už v zárodku.

Namiesto avizovaného spájania a záchrany každého stredopravicového hlasu tu máme ešte väčšie trieštenie strán. Pokiaľ sme v uplynulých troch rokoch boli otrockými svedkami súboja dvoch nepolepšiteľných kohútov – Matoviča a Sulíka – teraz nám na politický dvor pribiehajú noví.

Predseda KDH Milan Majerský odkazuje Mikulášovi Dzurindovi (Modrej koalícii), že nestačia vyhlásenia, musí mať za sebou skutky. To hovorí ani nie trojročný predseda neparlamentnej strany, ktorá dvakrát po sebe zlyhala, dvojnásobnému expremiérovi a exministrovi.

Premiérovi Eduardovi Hegerovi prešovský župan zase nezištne ponúka druhé miesto na kandidátke KDH – samozrejme, za ním samotným. Viac ako o umierneného Hegera má KDH z kandidátky OĽaNO záujem o ultrakonzer­vatívnych poslancov Kresťanskej únie. Uvidíme, či zaťatí katolíci Anna Záborská a Richard Vašečka prijmú ponuku a posunú KDH viac doprava.

Strany bývalej štvorkoalície vedia, že po vynútenom sekaní dobroty si budú môcť robiť, čo sa im zachce. Vláda bude neodvolateľná, Národná rada sa stane trhoviskom populistických návrhov a zo Slovenska sa stane jeden veľký cirkus.

Raduje sa aj Robert Fico. Hoci chcel predčasné voľby už v máji, septembrový termín mu tiež náramne vyhovuje. Rastúci blázinec, zlyhávajúce vládnutie, bratovražedný boj medzi pravicovými stranami a vidina, že opäť dve-tri stredopravicové subjekty skončia tesne pred bránami parlamentu, mu dáva nádej, že bez Smeru, Hlasu a Republiky nová vláda nebude možná.

Predseda SNS Andrej Danko chce prevrátiť všetky politologické poučky naruby a vyzval na spájanie okrem iného s komunistami. Aj to je vizitka našej bláznivej politickej scény s nesmierne ambicióznymi lídrami bažiacimi po moci za každú cenu.

Smeru jesenný termín vyhovuje ešte z jedného dôvodu. Pokiaľ sa nedostane do budúcej vlády, nemusí nariekať. Bude to excelentná pozícia pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami. Či už do volieb pôjde samotný Fico, alebo iný prijateľný kandidát Smeru.

Tesne pred parlamentnými voľbami alebo po nich bude musieť oznámiť prezidentskú kandidatúru Zuzana Čaputová. Akceptovaním termínu v posledný septembrový deň sa dostala do ošemetnej pozície, ktorá sa jej môže vypomstiť. Za akékoľvek budúce zlyhania vlády preberá priamu zodpovednosť, lebo je to jej vláda. Čím viac sa bude blížiť termín volieb, tým viac jej manévrovacia schopnosť bude klesať, pretože iba ťažko v júni zoženie niekoho do úradníckej vlády.

Tohto momentu sú si vedomé všetky strany bývalej štvorkoalície. Vedia, že po vynútenom sekaní dobroty si budú môcť robiť, čo sa im zachce. Vláda bude neodvolateľná, Národná rada sa stane trhoviskom populistických návrhov a zo Slovenska sa stane jeden veľký cirkus.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Igor Matovič #Milan Majerský #Zuzana Čaputová #Kresťanská únia #predčasné voľby 2023