Orbán naďalej vzorom? Prečo sa ním inšpiruje nejeden populista na Slovensku?

Zlá únia či diletantstvo? Po problémoch s právnym štátom, potláčaním opozície a slobody tlače Maďarsko zasiahli aj ekonomické patálie. Napriek tomu je Orbán z nepochopiteľných dôvodov pre značnú časť slovenskej populácie dôveryhodným lídrom.

13.02.2023 20:00
debata (71)

Vyhliadky maďarskej ekonomiky nie sú ružové. Podľa Centrálneho štatistického úradu (KSH) sa medziročný rast spotrebiteľských cien zrýchlil z 24,5 na 25,7 percenta. Ceny potravín medziročne vystrelili o 44 %, energie pre domácnosti až o 52,4 %. V dôsledku rekordnej inflácie je základná úroková sadzba na trinástich percentách a investori väčšmi prestávajú dôverovať ekonomickej atmosfére.

Orbánova moc stojí na intenzívnej štátnej propagande a ovládnutí štátnych médií. Preto ustavične masíruje verejnosť, že za všetky trápenia môže „zlá únia”. Maďarsku bolo totiž zmrazené čerpanie eurofondov pre nedodržiavanie princípov právneho štátu. Ako však upozorňujú ekonomickí analytici, hlavná príčina spočíva najmä v populistickom zmrazovaní cien palív, ktoré zdeformovalo trh. Orbánova vláda síce strop zrušila koncom roka 2022, no škody boli napáchané.

Dôsledky Orbánovej politiky sú pre Maďarsko sužujúce. Sú dobrým príkladom a zároveň poučením, že porušovanie princípov právneho štátu, klientelizmus, zaliečanie sa Putinovmu režimu a prehnaná štátna intervencia nespejú k ničomu dobrému.

Napriek všetkým deficitom maďarskej demokracie je zarážajúce, akú má Orbán podporu na Slovensku. Podľa októbrového prieskumu Ipsosu mu dôveruje až 32 percent opýtaných. Na porovnanie, šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej len 28 percent. Môžeme len dúfať, že správy o rekordnom zdražovaní nejednému otvoria oči.

Budúcnosť maďarskej ekonomiky je neistá. Napriek katastrofálnemu prístupu k výkonu verejnej moci je málo nepravdepodobné, že prispeje k pádu maďarského autokrata. Príklad osudu nášho južného suseda nám však môže ukázať skutočné dôsledky Orbánovej politiky, ktorou sa inšpiruje nejeden populista aj na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Maďarsko #Viktor Orbán