Kto s kým po voľbách. Telenovela na mexický spôsob

Voľby sa budú konať až koncom septembra, no diskusie o tom, kto s kým bude paktovať, sú už v plnom prúde. Pritom ide o čisté špekulácie, pretože za osem mesiacov nezostane kameň na kameni. Namiesto liečby zdravotníctva, školstva či regiónov úplne vážne riešime podružnosti a animozity ako v nejakej mexickej telenovele.

13.02.2023 19:00
debata (14)

Pre politické strany je to vítaná téma, pretože takto ľahko získavajú sympatizantov. Volič mnohokrát ani tak nechce poznať neradostnú pravdu a náročné riešenia pálčivých problémov spoločnosti, ako túži spoznať meno úhlavného nepriateľa. V dnešnej rozpoltenej spoločnosti to už inak asi nejde. Na druhej strane, každý chce mať jasno v tom, že strana, ktorú zvolí, ho nepodvedie a po voľbách nebude paktovať s niekým, koho si bytostne nepraje. Ako sa stalo voličom Siete v roku 2016.

Tak ako vtedy aj teraz je situácia oveľa komplikovanejšia. Niečo sa povie navonok, niečo iné sa pragmaticky rozohráva v zákulisí. Stále platí bonmot o „stupňovaní“ politického nepriateľa z úst Vladimíra Mečiara, ktorý tak rád citoval Miloš Zeman: nepriateľ, úhlavný nepriateľ, koaličný partner.

Viaceré strany dnes principiálne vylučujú z možnej spolupráce Smer, OĽaNO Igora Matoviča, Republiku aj Hlas. Pritom podľa výsledkov všetkých prieskumov nebude môcť vzniknúť vláda bez jednej z týchto strán. Akákoľvek tesná stredopravá koalícia s Matovičom je vopred ohlásený kolaps. Preto stále pripomínanie smeráckej minulosti Hlasu, vylučovanie zo „slušnej“ rodiny, je slepou uličkou. Peter Pellegrini má iný slovník, iné praktiky, iný štýl i ideové zameranie politiky ako Fico.

Napriek všetkým prieskumom a predpovediam Hlas víťazstvo vo voľbách nemá vôbec isté. Čoraz viac sa bude ocitať medzi dvomi mlynskými kameňmi. Na jednej strane smerácke nálepkovanie, na druhej strane ataky zo strany Roberta Fica. Pellegrini bude musieť v predvolebnej kampani našľapovať ako povrazolezec na visutom lane.

Dnes, necelých osem mesiacov pred voľbami, je istá len jedna vec: nič nie je isté. Ostatné je iba veštenie z krištáľovej gule.

Čím viac budú zásluhou agresívnej kampane rásť preferencie Smeru, tým pod väčším tlakom bude Hlas. Fico bude stále klásť otázky, či „hlasisti“ pôjdu radšej do koalície s progresívcami ako so starými kamarátmi. Máme skutočne veriť tomu, že Hlas nepôjde za žiadnych okolností do koalície so Smerom ani neprijme nepriamu podporu menšinovej vlády od Republiky? Fico je ochotný ponúknuť akúkoľvek obeť, len aby sa Smer dostal do vlády.

Po poslednom prieskume agentúry Focus by mal spozornieť aj sebavedomý Richard Sulík. Modrá koalícia štartuje s dvomi percentami. Evidentne časť sympatizantov uchmatla aj SaS, ktorá sa pohybuje tesne nad päťpercentnou hranicou. Ani Sme rodina, ani KDH po dvoch „prepadákoch“ za sebou si nemôžu byť isté svojím postavením. Preto nateraz tvrdo odmietaná Dzurindova idea spájania sa môže stať východiskom pre viaceré subjekty (Nicholsonovej, Budajov či avizovaný Hegerov).

Dnes, necelých osem mesiacov pred voľbami, je istá len jedna vec: nič nie je isté. Ostatné je iba veštenie z krištáľovej gule. Nakoniec nám táto nedočkavosť, neistota, napätie a prehlbujúci sa chaos prerastú cez hlavu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolebné prieskumy #koalícia #predčasné voľby 2023