Matovič už úplne „uletel“ - jeden hlas za 500 eur. To je obchod

Igor Matovič vie len jedno – šokovať. Nemá žiadne zábrany. Bez náznaku hanby je schopný navrhnúť akúkoľvek absurditu. Len aby zaujal, aby strhol na seba pozornosť. O nič iné mu nikdy nešlo, nech sa oháňa záujmami občanov, ako chce. Už mu nikto neverí.

14.02.2023 19:00
debata (44)

Kedykoľvek je schopný zmeniť názor. Naposledy pri obedoch zadarmo a jednom volebnom obvode (pred voľbami ich sľuboval osem). Jeden deň zapálene hovorí o prázdnej špajze, na druhý deň príde s nápadom, ktorý štátny rozpočet pripraví o miliardy. Vymýšľa si argumenty a kto nesúhlasí, toho uráža.

Ešte pred voľbami v roku 2020 prišiel s poriadnym úletom – zľavou vo výške 10 % zo všetkých poplatkov štátu pre každého, kto sa zúčastní na parlamentných voľbách. Dokonca túto ničím nepodloženú a nezmyselnú zľavu dokázal presadiť do programového vyhlásenia vlády. Našťastie, tento absurdný návrh zostal zabudnutý.

V posledných dňoch sa hovorilo, že ho mieni oprášiť. Veď sa blížia voľby, treba zaujať. Lenže to by nebol Matovič. Starý návrh sa mu zdal už pravdepodobne málo radikálny, a tak pritvrdil. Za účasť vo voľbách núka každému 500 eur. Komu by to napadlo?

Matovič sa bráni. Vraj nič takého svetoborného nevymyslel, iba kopíruje. V Belgicku sú voľby povinné, v Grécku majú štátni zamestnanci za účasť vo voľbách nárok na deň voľna a vo Švajčiarsku si môžu odpísať určitú časť z daní.

Ani na Slovensku nie je osamotený. Dnes pomaly jeho úhlavný nepriateľ Richard Sulík chcel pred voľbami presunúť volebný deň zo soboty na piatok a za účasť vo voľbách sľuboval deň voľna – paradoxne ako v Grécku. Zadarmo by to nebolo, mal sa zrušiť jeden štátny sviatok – Deň ústavy SR.

Matovič jeden deň zapálene hovorí o prázdnej špajze, na druhý deň príde s nápadom, ktorý štátny rozpočet pripraví o miliardy.

Nebol by to Matovič, aby sa znovu nesnažil rozdeľovať ľudí. Teraz na demokraticky cítiacich a tých ostatných. Dokonca priamo v dôvodovej správe k zákonu (navrhovateľom je len on sám, žiadny iný poslanec z OĽaNO). Okrem iného v nej nemá zábrany strašiť 30. rokmi 20. storočia v Nemecku. To už prekračuje všetky medze. A tiež straší, že keď tí demokratickí neprídu voliť a nedemokratickí prídu do nohy, zvolia „mafiu“ a fašistov. Pritom spolu s nimi presadil v lete rodinné „atómovky“.

Ako aj tie predchádzajúce atómovky, aj táto by vyšla štátnu kasu poriadne draho – 1,5 miliardy eur (za tri milióny voličov). Z čoho to máme v dobe vysokého deficitu zaplatiť?

Namiesto odpovede Matovič hovorí o 30 miliardách, o ktoré mali podľa odhadov (akých, to nepovedal) štát pripraviť za 12 rokov ľudia Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Jeden a pol miliardy je z toho iba päť percent. Peniaze prídu automaticky, stačí, keď sa zlodeji a mafia nedostanú k moci. Vybavené! Spravodlivá investícia s mimoriadne rýchlou návratnosťou – pre toho, kto by stále nechápal.

Nezúfajme, na takúto absurditu poslanci z iných strán neskočia. Aj keď pred voľbami sú schopní aj obratov o 180 stupňov. Matovič bude mať čím masírovať a strašiť verejnosť a obviňovať politických súperov. O to mu išlo v prvom rade, ďalšie „päťstovky“ pred voľbami ešte prídu.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič