Demokraciu podplácaním nevyliečime

Eróziu demokracie chce riešiť volebnou korupciou. Igor Matovič prišiel s novým osvieteným nápadom - odmena 500€ za odovzdanie hlasovacieho lístka. Prečo je to celé súčasťou problému, ktorý sa tým snaží riešiť?

15.02.2023 20:00
debata (14)

Matovičov návrh je len pokračovaním v pútaní pozornosti podivnými nápadmi. Za normálnych okolností by nemalo zmysel rozpitvávať takéto výplody, vzorec je stále ten istý. No intenzívne nasadenie, s ktorým presadzuje tento bludný nápad, nám nedáva istotu, že ho nakoniec aj nepretlačí.

Matovič nás presviedča, že za marazmus, do ktorého sa dostala naša demokracia, môže len opozícia, Sulík a úplatní novinári. Zvaľovaním viny na druhých a nulovou sebareflexiou nás však len utvrdzuje v tom, že hlavným motorom narastajúcej nedôvery je práve jeho antipolitika založená na živení konfliktov.

Klesajúcu dôveru v demokraciu úplatkami nevyriešime. Systematický problém pramení z odtrhnutia občanov od výkonu verejnej moci. Organickou spojkou, ktorá by mala pretavovať vôľu ľudu do riadenia štátu sú v prvom rade politické strany. Tie však u nás nefungujú – sú len eseročkami otcov zakladateľov, bez rozvinutých členských štruktúr a vnútornej demokracie.

Ukážkovým prejavom tohto neduhu je vnútorné nastavenie hnutia OĽaNO, ktoré nemá regionálne štruktúry, má približne 50 členov, pričom predseda môže sám rozhodovať o tom, kto nie je súci členstva v jeho fanklube. Z toho potom pramení chýbajúce vyvodzovanie politickej zodpovednosti a pocit ľudí, že boli oklamaní.

Dôvere v demokraciu takisto nepomáha bleskové vymýšľanie a schvaľovanie rôznych návrhov od stola. Zásadné zmeny by mali brať ohľad na všetkých, ktorých sa bezprostredne týkajú. Ich schvaľovaniu by mala predchádzať široká odborná a laická diskusia. Pretláčanie rôznych atómoviek bagrom je cestou do pekla.

Politika à la OĽaNO škodí demokracii. Práve počas jeho premiérovania dramaticky narástla podpora autokratických praktík. Namiesto adresovania systémového problému krízy demokracie nám však núka nezmyselné „riešenia". Dúfajme, že v parlamente sa nájde dosť príčetných ľudí na to, aby takýto návrh zmietli zo stola.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Igor Matovič #kríza demokracie