Strašenie za každú cenu. Kto žobroní o odpustky?

So strašením sa nám v posledných týždňoch roztrhlo vrece. Igor Matovič straší návratom mafie, fašistov, smerákov – čím odôvodňuje svoje (každodenné) bizarné „atómovky“. Druhý expremiér Robert Fico zase straší vojnou, mobilizáciou, Západom a Amerikou. Obaja skúsení politickí matadori presne vedia, čo robia. Bezcitne cielia na najnižšie pudy a umelo vyvolávajú neovládateľné emócie.

15.02.2023 19:00
debata (10)

Strašenie (nepriateľom) je stará politická – a mocenská – metóda. Využíva sa odpradávna. Len si spomeňme na všetkých „kaziteľov“ dobrého sveta a hodnôt – čarodejnice, židov, moslimov, cigánov, imperialistov, komunistov (počas studenej vojny i vo fašistickom Nemecku), slobodomurárov a najnovšie LGBTI+ komunitu.

V súčasnosti je to horšie ako v minulosti. Absolútne neregulované sociálne siete poháňané neznámymi algoritmami šíria rôzne hoaxy, hlúposti, klamstvá, dezinformácie a negatívne správy rýchlosťou blesku. Vedome a s plnou aroganciou ich manažéri prepájajú ľudí v strachu, len aby maximalizovali zisk (prostredníctvom reklamy). Ktokoľvek môže prispieť čímkoľvek. Čím hlúpejšie, negatívnejšie, tým efektívnejšie, tým väčší zásah.

Matovič, Fico i Ľuboš Blaha si to dobre uvedomujú. A v boji o moc, o vlastný prospech, využívajú každú, aj tú najmenšiu, príležitosť.

Jednotka a dvojka Smeru najnovšie začali strašiť zatiahnutím Slovenska do vojny na Ukrajine a mobilizáciou. Fico to nemá z vlastnej hlavy, ale od Andreja Babiša. Ten už v prvý deň druhého kola českých prezidentských volieb vyvesil plagáty, že „nezavlečie Česko do vojny“. Stretol sa iba s odporom. V Smere i v ideologicky veľmi blízkom spojencovi – „postkotlebovskej“ strane Republika – už preskočila iskra a zmocnili sa témy. Veď kto by sa nebál, že synovia a otcovia rodín budú umierať vo vojne proti bratskému Rusku, „po boku banderovcov“, „robiť potravu pre delá“.

Špirála bizarných nápadov, absurdných výmyslov, obvinení a strašenia je roztočená na plné obrátky. Matovič a Fico pomaly každý deň prilejú olej do ohňa. Bez mihnutia oka urobia z komára somára.

Kremeľská propaganda je na Slovensku dlhodobo úspešná. Preto nečudo, že týmto klamstvám a strašeniu uverilo množstvo ľudí a po sociálnych sieťach sa začala šíriť absurdná výzva na odopretie mimoriadnej vojenskej služby. Až 40-tisíc občanov podalo žiadosť o zaradenie do alternatívnej – civilnej – služby. Dokonca aj tí, ktorí majú modrú knižku… Pritom na Slovensku už vyše 15 rokov nemáme povinnú vojenskú službu, ale profesionálnu armádu. V prípade akejkoľvek mobilizácie vo vojnovom stave (ak by nás napríklad napadlo Rusko) by aj tak boli povolaní muži (do veku 55 rokov), ktorí absolvovali základnú službu.

Do volieb ešte zostáva sedem a pol mesiaca. Špirála bizarných nápadov, absurdných výmyslov, obvinení a strašenia je už teraz roztočená na plné obrátky. Matovič a Fico pomaly každý deň prilejú olej do ohňa. Bez mihnutia oka urobia z komára somára. Je im to jedno. Vedia, čo zaberá, čo im prináša politické body.

Ak Fico obviňuje koaličných politikov, že „nás ťahajú do vojny preto, lebo si za to kupujú odpustky“, tak je to práve on, kto si chce klamstvami a strašením v prvom rade kúpiť odpustky za svoje hriechy.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #sociálne siete #Igor Matovič #mobilizácia #vojna na Ukrajine #Republika