Sulík s Matovičom sabotujú nielen skoršie voľby, ale aj dôveru v demokraciu

Chaos graduje. Čím skôr si zbalia kufre, tým lepšie pre Slovensko. Každým dňom trvania tohto diletantstva v Národnej rade rastie potreba skoršieho termínu volieb. Politici síce o tejto možnosti rokujú, no výsledok je stále otvorený. Národná rada dvakrát nedokázala otvoriť mimoriadnu schôdzu o tejto otázke.

16.02.2023 18:00
debata (37)

Prezidentka Zuzana Čaputová to pomenovala priamo a trefne. Súčasnú politickú situáciu vníma ako „charakterizovanú legislatívnou parlamentnou smršťou, ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie“. Pre krajinu je podľa nej takáto situácia neúnosná. „Dianie v parlamente pripomína skôr chaos než zodpovednú správu vecí verejných,“ vyhlásila Čaputová. Preto je úplne legitímne požadovať skorší termín volieb. Matovič to však vidí inak. „Prezidentka vytvára chaos," zaznelo v stanovisku OĽaNO, ktorého šéf je hlavným motorom chaosu v slovenskej politike. Je to niečo na štýl „zlodej kričí, chyťte zlodeja". Z tohto pohľadu je tak nepravdepodobné, že klub OĽaNO len tak podporí skorší termín volieb. Stratili by totiž značný priestor na kampaňovanie za štátne a pokračovanie nekončiacich sa atómoviek.

Dôležité však bolo Matovičovo vyhlásenie, že OĽaNO podporí júnový termín volieb, ak prezidentka vymenuje úradnícku vládu. Bude preto zaujímavé sledovať kroky prezidentky, ak sa Národná rada nerozhýbe sama. V prípade, že by vymenovala úradnícku vládu, išla by do veľkého politického risku. Získanie dôvery parlamentu je totiž nepravdepodobné, pričom samo vymenovanie vlády by bolo celkom dehonestujúcim ak­tom.

Na jednej strane by totiž musela odkryť karty a vybrať kvalitné mená uznávaných osobností. Na druhej strane by to celé bolo relatívne trápne divadielko, keďže novovymenovaní ministri s premiérom by boli len prostriedkom jej politického tlaku. A na svojich miestach by zotrvali sotva pol roka. Je preto otázne, či by sa prezidentka touto cestou vybrala. Ak však už vyhlásila zásadné stanovisko a parlament by skorší termín neschválil, nemala by azda na výber, ak nechce opäť ustúpiť.

Slovenská demokracia je v kríze a takéto amatérske a populistické kroky celý problém len zhoršujú. Oni si to však neuvedomujú alebo vedome si pred tým zakrývajú oči. Jedno horšie ako druhé.

Na parlamentnom fronte bude zas kľúčový postoj Sulíkovej SaS, ktorá je čoraz menej predvídateľná. Cynické Sulíkove výroky naznačujú, že to nemusia podporiť. Podľa jeho slov je vlastne Matovičovo populistické vyčíňanie dobré, „aby národ pochopil, že si do parlamentu má voliť ľudí konzistentných v názoroch a nie šašov,“ povedal. K tomu dodal, že „treba ho nechať vyčíňať. Nech vidia, aký je“. V minulosti bola Sulíkova SaS vnímaná ako hlas rozumu v chaotickej vláde. Dnešné Sulíkove výroky nám definitívne potvrdzujú, že to bol klam a že Sulík je azda taký pomýlený ako sám Matovič. Vzhľadom na viaceré otočky strany môžeme len dúfať, že sa aj tento katastrofálny postoj zmení.

Je tragické vidieť, ako sa správajú Sulík s Matovičom v týchto dňoch. Rovnako aj politici, ktorí ich v tom podporujú. Slovenská demokracia je v kríze a takéto amatérske a populistické postoje a kroky celý problém len zhoršujú. Oni si to však neuvedomujú alebo vedome si pred tým zakrývajú oči. Jedno horšie ako druhé. Je najvyšší čas, aby čím skôr dostali vysvedčenie od občanov vo voľbách.

Video
Matovič v Ide o pravdu: Bohatým som bral, chudobným dával. Viem, kde nájsť 500 eur pre voličov

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Zuzana Čaputová