Biden v Kyjeve: V núdzi spoznáš priateľa

Len niekoľko dní pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu pricestoval do Kyjeva Joe Biden. Jeho nečakaná návšteva má nesmiernu symboliku. Silnejší odkaz, že Spojené štáty stoja za Ukrajinou a podporujú jej suverenitu, si len ťažko možno predstaviť.

20.02.2023 20:00
debata (57)

Keď americký prezident v máji 2022 podpísal zákon o pôžičke a prenájme, ktorý umožnil urýchliť a zjednodušiť dodávky zbraní Ukrajine, vyslovil pamätnú vetu: „Cena za boj je vysoká, ale ustúpiť agresii by bolo ešte drahšie.“

Washington, na rozdiel od váhajúceho Berlína a Paríža, mal od začiatku jasno v tom, že politika appeasementu je slepou uličkou. Agresora len utvrdí v presvedčení, že jeho protivníci sú slabí a môže si dovoliť ešte viac. Nemecko i Francúzsko síce postupne pochopili, že zlu nemožno ustupovať, no bez finančnej, humanitárnej a najmä vojenskej pomoci Spojených štátov by pravdepodobne Ukrajina nedokázala nepriateľovi odolávať tak dlho.

Teraz, keď je ďalšia ruská ofenzíva takmer na spadnutie, nový balík vojenskej pomoci v hodnote 500 miliónov dolárov predstavuje významnú podporu Ukrajincom bojujúcim za slobodu. Sloboda nie je zadarmo. Kým Ukrajinci platia za ňu svojimi životmi, ich západní spojenci len peniazmi. Je preto hanebné, že Slovensko už niekoľko týždňov blokuje opravu nemeckých zbraní z Ukrajiny. Pritom na fronte tieto protitankové húfnice, protiletecké systémy a raketomety nutne potrebujú.

Majme na pamäti, že Putin existenciu ukrajinského národa a samostatnej Ukrajiny neuznáva. Povedal to úplne jasne vo svojom prejave, ktorým pred rokom vlastne odštartoval vojnu voči Ukrajine. Neváhal porušiť ani medzinárodnú dohodu, ktorá garantovala neporušiteľnosť hraníc Ukrajiny. Nebyť odhodlania Ukrajincov, dnes by sme už na východe hraničili s nenásytnou ruskou diktatúrou, ktorá sníva o obnove sovietskeho impéria.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj