Vaječné piruety

Čím bližšie sú voľby, tým viac sa usilujú zviditeľniť poslanci, aj takí, ktorí inak o sebe veľmi nedávali znať. Jeden z utečencov zo strany Igora Matoviča, teraz nezaradený poslanec Tomáš Šudík prichádza s návrhom ako humanizovať chov sliepok. Navrhuje zakázať chov nosníc v obohatených klietkach a dopriať sliepkam prirodzenejší život na podstielke.

21.02.2023 20:00
debata (1)

Kto pozorne kupuje vajíčka, vie, o čom je reč. Na obaloch je uvedené, z akého chovu vajíčka pochádzajú. Čím viac sa odtŕhame od prírody a prestávame už aj na vidieku pestovať zeleninu a chovať prasiatka či hydinu, tým sú nám tradičné potraviny vzácnejšie. Generácia šesťdesiatnikov si ich kedysi vozila od rodičov. Dnes je už aj kotkodákajúca sliepka na dedine vzácnosť. Kto by si nechal špiniť trávnik kuracincami!

A tak sú v kurze vajcia z voľného výbehu alebo aspoň podstielkové.

Ako príjemne to znie uchu a k tomu predstava, ako si žijú sliepky. Na obale svieti šťastná sliepka. Vyzerá ako tá od babičky. U nej sa, pravda, hrabali aj v hnojisku. Dnes sú sliepky kultúrnejšie, znášajú vajcia do nastlanej slamy, no uľavia si, ako sa im zachce. Prečo ten podrobný opis? Nuž nie je všetko také ideálne, ako nebolo ani na dvoroch starých rodičov, kde mali sliepky slobodu, slnko a s ním vitamín D. Nemci to skúšali s voľnými výbehmi sliepok a zistili, že do pôdy im prenikli dusičnany a v zime krágľovala slepačie kŕdle vtáčia chrípka.

Ak chceme byť humánnejšími voči zvieratám, premýšľajme, ako to urobíme. Zákon ešte neznamená, že na druhý deň bude všetko lepšie. Pozrime sa, ako to robia bližší aj vzdialenejší susedia. Kombinujú malé, stredné aj veľké chovy. Ako sa vraví, čas všetko ustáli. Prírode aj zvieratám sme ublížili, ale robme veci tak, aby v konečnom dôsledku neboli ešte horšie, aby krajina mala vždy dosť svojich vajíčok. Už ani v nich nie sme úplne sebestační.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #klietkový chov sliepok