Falošné hlasy volajúce po mieri

Vojna na Ukrajine trvá už rok. Pritom podľa Putinových plánov mali ruské vojská obsadiť Kyjev v priebehu niekoľkých dní. To, že blesková vojna mu nevyšla, musel byť pre vládcu Kremľa veľký šok. V podstate mu nevyšlo nič. A práve preto nemožno očakávať skorý koniec tohto konfliktu.

23.02.2023 19:00
debata (160)

Keď začiatkom minulého roka začalo Rusko zhromažďovať obrovskú armádu na hraniciach s Ukrajinou, dalo sa tušiť, že sa schyľuje k vojne. Napriek tomu však mnohí nechceli uveriť, že by Moskva mohla zaútočiť na zvrchovaný štát. Najmä ak jeho suverenitu sama garantovala medzinárodnými dohovormi.

Dôvody, kvôli ktorým sa invázia začala, boli viac ako absurdné. Putin svoju „špeciálnu vojenskú operáciu“ zdôvodnil potrebou demilitarizovať a denacifikovať Ukrajinu.

Dosiahol však pravý opak. Ukrajinci sa zomkli a vďaka ich obrovskému odhodlaniu a pomoci Západu sa Ukrajina nestala protektorátom Ruska. Kremeľ tak nemohol v Kyjeve dosadiť svoju bábkovú vládu.

odkaz
Rok vojny na Ukrajine

Rusko síce kontroluje zhruba pätinu ukrajinského územia, no cena, ktorú za to muselo zaplatiť, je privysoká. Invázia si doteraz vyžiadala viac ako 200-tisíc mŕtvych a zranených v radoch ruskej armády. Moskva prišla o množstvo vojenskej techniky a v podstate je odrezaná od svetových finančných trhov.

Azda najväčšou ranou pre Putina však muselo byť zistenie, že ruská armáda nie je vôbec taká bojaschopná, ako si myslel. Ponižujúci ústup z Chersonu ukázal, že nie je schopná udržať pod kontrolou ani len jedno provinčné hlavné mesto.

Jediné, čo Putin „dosiahol“, je to, že Západ je jednotný ako nikdy predtým a doteraz neutrálne Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do NATO.

Jediné, čo Putin „dosiahol“, je to, že Západ je jednotný ako nikdy predtým a doteraz neutrálne Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do NATO. Svojou agresívnou politikou zjednotil aj všetkých Ukrajincov.

Svojou agresívnou politikou zjednotil aj všetkých Ukrajincov. Ak sa v minulosti delili na „východných“ a západných“, tak sa mu podarila vskutku výnimočná vec: vďaka nemu vznikol jednotný politický národ. Po bombových útokoch na civilné ciele v Charkove a na ďalších miestach východnej Ukrajiny sa už aj ruskojazyční obyvatelia cítia byť Ukrajincami.

V neposlednom rade Ukrajinu posunul bližšie k Európe a Spojeným štátom. Kým ešte v roku 2013 časť ľudí, najmä na Donbase, nebola stotožnená s predstavou, že by Ukrajina mala byť súčasťou EÚ, teraz už o tom azda nik nepochybuje.

Ruský prezident zbabral, čo mohol. Ocitol sa v totálnej izolácii. Slabou útechou mu môže byť iba to, že s ním komunikuje ešte komunistická Čína.

Jediná oblasť, kde sa mu ešte celkom darí, je dezinformačná vojna. Azda najlepším dôkazom toho sú zmätení ľudia, ktorí sa na zhromaždeniach po celej Európe dožadujú mieru. Lenže aký mier by to mal byť?

Keby sa Rusko stiahlo z okupovaných území, tak mierové rokovania sa môžu začať hoci aj zajtra. Lenže „mier“, ktorý sa diktátor z pozície silnejšieho snaží vnútiť tomu slabšiemu, nie je žiadnym mierom. A nalejme si čistého vína: mier nechce ani samotný Putin. On chce zničiť Ukrajinu.

© Autorské práva vyhradené

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Rok vojny proti Ukrajine