Fico a Blaha zašli priďaleko. Zaradia konečne spiatočku?

Na piate výročie brutálnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice by mal byť vtedajší premiér Robert Fico ticho a čo najmenej na seba upozorňovať. Aspoň zo slušnosti. Namiesto toho Smer v sobotu naplánoval premyslený útok na verejnoprávny rozhlas s cieľom rozpútať peklo. To sa však obrátilo proti nemu samotnému.

27.02.2023 19:00
debata (174)

Smeráci nikomu nenahovoria, že do Sobotných dialógov pozvaného poslanca Mariána Kéryho na poslednú chvíľu musel zaskočiť Ľuboš Blaha. Keby to tak bolo, dali by redakcii a moderátorke avízo, že sa tak stane. Neurobili nič. Zámerne. Počítali s tým, že poslanca a podpredsedu Smeru Blahu buď do štúdia vpustia a zapíšu si výhru, alebo zostane za dverami a urobia z neho obetného baránka.

Redakcia RTVS sa nakoniec zachovala principiálne: nepozvaného hosťa nevpustila a uplatnila zásadu prázdneho kresla. Ani verejnoprávne, ani súkromné médiá nie sú slúžkami politických strán. Žiadna strana nemá právo rozhodovať, kto bude hosťom akejkoľvek politickej relácie.

Toto zásadné gesto RTVS bolo o to dôležitejšie, že práve teraz iný expremiér, Igor Matovič, za sekundovania predsedu NR SR Borisa Kollára chce presadiť zákon, podľa ktorého by výška platu poslanca závisela od vedenia strany. De facto by zástupcovia ľudu stratili akúkoľvek nezávislosť a stali sa vydierateľnými slúžkami a rukojemníkmi mocipánov politických strán.

Nenastal pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára konečne čas na hľadanie ústretovosti a obrátenie listu? Či budeme radšej šponovať strunu dovtedy, až kým sa neprihodí nové nešťastie?

V atmosfére, keď Smer na čele s Ficom a Blahom pravidelne útočí na médiá, rozoštváva proti nim spoločnosť, nebolo žiadnym prekvapením, že sa našiel niekto, kto sa moderátorke Marte Jančkárovej (a jej rodine) vulgárne a agresívne vyhrážal likvidáciou, hromadným znásilnením či mučením. Fico namiesto toho, aby stiahol chvost a ospravedlnil sa, odkázal riaditeľovi RTVS Ľubošovi Machajovi, že mu pôjde po krku. Blaha preukázal viac chochmesu a vyhrážky na sociálnej sieti ostro odsúdil.

Aj Fico nakoniec s dvojdňovým oneskorením nepriamo a s odretými ušami vyhrážky odmietol. Predseda Smeru si uvedomil, že zostal sám ako kôl v plote. Nielenže vyhrážky odsudzujú všetci, NAKA rozbehla vyšetrovanie a aj generálny prokurátor Maroš Žilinka vyhrážky rázne odmietol, morálne odsúdil a vyzval na ich vytesnenie zo spoločnosti. To Fica určite prekvapilo.

Blaha i Fico zároveň pripomenuli, že aj im chodili v minulosti vyhrážky a nikto sa nimi nezaoberal. Akosi pozabudli, že na rozdiel od novinárky Jančkárovej vedome používajú nevyberaný jazyk, do spoločnosti vštepujú nenávisť a agresivitu.

Je načase zamyslieť sa, či takýto štýl politiky má zmysel len kvôli dvom-trom percentám navyše. Nie je žiadnym tajomstvom, že vzdelaný Blaha svoje agresívne prejavy na sociálnych sieťach pácha vedome a že sa inšpiroval Matovičom. Nebolo toho už dosť?

Na druhej strane sa musíme pýtať, prečo je Blaha persona non grata, keď pre mnohých pravicových radikálov a extrémistov to neplatí. Nenastal pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára konečne čas na hľadanie ústretovosti a obrátenie listu? Či budeme radšej šponovať strunu dovtedy, až kým sa neprihodí nové nešťastie?

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #médiá #RTVS #Smer #Ľuboš Blaha #Ján Kuciak a Martina Kušnírová #Marta Jančkárová