Na ťahu je prezidentka

Keďže mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k návrhom Smeru na júnové predčasné parlamentné voľby sa nepodarilo otvoriť ani na druhý pokus, je najvyšší čas, aby sa iniciatívy chopila prezidentka.

27.02.2023 20:00
debata (36)

Zuzana Čaputová už pred dvomi týždňami povedala, že situácia v parlamente je neúnosná. Ak sa do septembra naozaj nechce iba prizerať ďalšiemu chaosu, mala by využiť prostriedky, ktorými disponuje, a vymenovať úradnícku vládu.

Je takmer isté, že takýto kabinet nezíska v parlamente dôveru, no môže to byť účinná páka na túto chásku, ktorá sa správa ako odtrhnutá z reťaze.

Takáto machiavelistická politika jej síce nie je vlastná, lenže je účinná. S vedomím, že môže pomôcť dobrej veci, by preto mala zahodiť zábrany. S dobrým po dobrom, so zlým po zlom. Horšie ako teraz to už byť nemôže, preto nemá zmysel sa nečinne prizerať vyčíňaniu poslancov.

Aspoň by sme uvideli, či Igor Matovič myslí svoje slová naozaj vážne. Šéf Obyčajných ľudí povedal, že pokiaľ by prezidentka k takémuto kroku pristúpila, poslanci OĽaNO by hlasovali za čo najskoršie predčasné voľby.

Otázny je postup SaS, ktorá stavila na osvedčené heslo: čím horšie, tým lepšie (pre nás). Sulíkovci akoby si neuvedomovali, že v stávke je osud krajiny. Nechať ju čo i len o deň dlhšie napospas avantúram Igora Matoviča je vrcholne nezodpovedné.

Samozrejme, takéto rozhodnutie by ešte viac vyostrilo konflikt medzi hlavou štátu a lídrom OĽaNO. Lenže Čaputová, či chce, alebo nechce, bude musieť ísť s kožou na trh. Pre Fica a Matoviča je už tak či tak neprijateľná a vzhľadom na klesajúcu popularitu sa bude musieť jasnejšie vymedziť voči tým politikom, ktorí sú jej hodnotovému svetu vzdialení.

Rázny krok by jej, naopak, mohol pomôcť získať stratenú dôveru u tých voličov, ktorí sa neuspokoja s jej vyjadreniami typu: „cítim sa veľmi znepokojená“ a pod. Čaputová nemá čo stratiť. Je na ťahu.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda #predčasné voľby 2023