Každý má právo mýliť sa. Aj Dzurinda

Mikuláš Dzurinda neprestáva prekvapovať. Po tom, čo dal minulý týždeň košom Miroslavovi Kollárovi, ohlásil, že začína zbierať podpisy na založenie novej strany. Spájanie delením je zvláštny spôsob, ako integrovať stredopravý priestor, ale na Slovensku to nie je nič nové...

06.03.2023 20:00
debata (18)

Akoby naša politická scéna nemala dosť pravicových ministraničiek, ktorých jediným zmyslom je to, že niekto si môže na vizitku napísať predseda, čoskoro k nim pribudne ďalšia. Nevieme, čo nové chce priniesť a čím sa chce odlíšiť od ostatných podobných subjektov, no teraz už vieme, ako úprimne to dvojnásobný premiér myslel, keď hovoril o spájaní síl.

Človek by si myslel, že po toľkých rokoch, keď politikom nešlo o nič iné, len o masírovanie vlastného ega, sme sa posunuli o kúsok ďalej. Omyl. Aj Dzurindov príklad nás presviedča, že je to stále tá istá stará obohraná pesnička: pekné reči o spájaní, za ktorými sa v skutočnosti skrývajú neukojené mocenské ambície.

Ak Dzurinda spolu s Matovičom doteraz atakoval prvé priečky v nedôveryhodnosti politikov, po tomto kroku bude ešte nedôveryhodnejší. S takýmto imidžom chce niekto zakladať stranu?

Keď vo voľbách roku 2012 Lucia Žitňanská získala viac preferenčných hlasov ako on, už to bol dostatočný signál, že jeho politická hviezda zhasína. Vytiahnuť v roku 2023 znova do boja si vyžaduje veľmi silné ego alebo je to skôr prejav straty súdnosti.

Dvojnásobný premiér sa môže obklopiť tímom mladých ľudí, ale každý bude subjekt Modrí – Európske Slovensko považovať za stranu Mikuláša Dzurindu. Čiže už v zárodku je to prakticky mŕtvy projekt.

Keďže tento pondelok mali politici poslednú možnosť dohodnúť sa na júnovom termíne volieb, no nespravili tak, Dzurinda si možno myslí, že na úspešný rozbeh získal sedem mesiacov k dobru.

Nuž každý má právo mýliť sa.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #nová strana