Covid sme nezvládli. Do akej miery zlyhal Lengvarský?

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský aj po odchode vyvoláva emócie. A to najmä poslednými rozhodnutiami, ako aj zvládnutím pandémie. Práve 6. marca si pri príležitosti prvého nakazeného v roku 2020 pripomíname Deň obetí pandémie COVID-19.

06.03.2023 19:00
debata (102)

Až čas ukáže, čo sa Lengvarskému pod vplyvom rôznych tlakov podarilo. Jeho posledné rozhodnutie, podľa ktorého môžu transrodoví ľudia podstúpiť tranzíciu a zmeniť pohlavie bez chirurgického zákroku, vyvolalo opäť neprimerané vášne, pritom je to okrajová, zástupná téma. Zdravotníctvo čelí oveľa závažnejším problémom. Pritom ide o usmernenie štandardné v EÚ, ktoré trčalo v zásuvke už od apríla minulého roka. Ministrovi akurát chýbala odvaha.

Niektorým koaličným (najmä okolo Matoviča) i opozičným konzervatívcom sa ihneď začervenalo pred očami a z komára urobili somára.

Iné ministrovo rozhodnutie v poslednej chvíli – prerozdelenie miliónov z plánu obnovy na rekonštrukciu nemocníc, z ktorého ťažia najmä súkromné subjekty – je už závažnejšie. Zvlášť po tom, čo sa zdá, že Lengvarský nezvládol prípravu výstavby najmodernejšej nemocnice na Rázsochách. Slovensku hrozí, že milióny na to určené prepadnú. Hoci minister nešetril samochválou, od koordinátorky plánu obnovy i povereného premiéra sa mu dostalo kritiky.

Oveľa závažnejšie bude prehodnotenie, ako Slovensko obstálo v covidovej pandémii. Tejto zákernej chorobe podľahlo 21 000 ľudí. Na milión obyvateľov sme sa zaradili medzi najhoršie krajiny vo svete. Hoci o niektorých krokoch generálneho prokurátora si môžeme myslieť čokoľvek, iniciatívu na prešetrenie zvládnutia (postupov) pandémie v rokoch 2020¤-¤2022, by sme mali privítať. Nech sa ukáže, kto konkrétne zlyhal.

Zlyhal Lengvarský, či v totálnej vojne koalície a opozície, ktorým viac ako o zdravie ľudí išlo o seba, bol iba piate koleso na voze?

Ťažko sa nájde jednoznačná odpoveď. Vládna nejednotnosť, slabosť ministra zdravotníctva Marka Krajčího, presadzovanie vôle Igora Matoviča (celoplošné testovanie, nákup Sputnika, vakcinačná lotéria), zlý vakcinačný marketing, „sabotáže“ zo strany SaS, zneužitie tragédie opozíciou na presadzovanie čisto sebeckých záujmov, atď… Lengvarský to mal ťažké, minister financií ho obchádzal a robil si, čo chcel.

To ho však nezbavuje zodpovednosti: ak nesúhlasil, mal buchnúť dverami. Za slabú zaočkovanosť na jeseň 2021 nesie už svoj podiel viny. Najmä preto nás delta zasiahla oveľa silnejšie a zmarila zbytočne veľa životov, zvlášť v porovnaní s inými krajinami EÚ.

Ale nalejme si čistého vína. Hoci omikron je menej nebezpečný, aj dnes na covid umierajú ľudia. Žiadny spoľahlivý liek neexistuje. Sme opäť v bode nula. Vnútrobunková imunita po troch dávkach príliš nepomáha, rovnako ako „zázračné“ antivirotiká pre ohrozené skupiny či štvrtá dávka, ktorej účinnosť je príliš krátka. Pre seniorov by aj mala význam, lenže opäť sa nezvládlo očkovanie. Chýbali očkovacie centrá počas víkendov, kam by mohli deti priviesť starých rodičov, aj kampaň pre seniorov. Aj prezidentka Zuzana Čaputová zostala až príliš pasívna.

Oproti chaotickému Krajčímu bol Lengvarský v apríli 2021 dar z nebies. No jeho činnosť dnes vyvoláva značné pochybnosti, je zahalená v hmle. Zlyhal, či v totálnej vojne koalície i opozície, ktorým viac ako o zdravie ľudí išlo o seba, bol iba piate koleso na voze?

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #koalícia #Maroš Žilinka #Zuzana Čaputová #Covid-19 #plán obnovy #Vladimír Lengvarský #LGBTI+