Hegerov expresný prestup je na zápis do Guinnessovej knihy rekordov

Eduard Heger s Jaroslavom Naďom, Jánom Budajom a ostatnými opustili OĽaNO, pretože chcú robiť politiku inak ako Igor Matovič. Čo sa však nestalo? Prvé kroky urobili, ako by im ich priamo nadiktoval bývalý šéf.

08.03.2023 19:00
debata (19)

Bolo pol dvanástej v noci, keď poverený premiér cez sociálnu sieť ohlásil odchod zo strany. Nemohol počkať do rána? Na druhý deň sa z ničoho nič konal utajený snem Modrej koalície, došlo k jej premenovaniu a odpoludnia už bol Heger predsedom strany Demokrati. Ešte na začiatku roka to bola strana Spolu. Existuje niekde vo svete politická strana, ktorá dvakrát počas šiestich týždňov zmenila názov? A Hegerov expresný prestup a bleskové prevzatie žezla? To by si žiadalo zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Toto je cesta k inému Slovensku?

Ale prekvapilo to niekoho? Počas uplynulých troch rokov sme si za bačovania Igora Matoviča zvykli, že zákony sa menia z večera do rána, bez diskusie, pripomienkovania, poslanci ich bež štúdia a reptania na pokyn zhora odhlasovali na počkanie. A to sa dialo aj za Hegerovho premiérovania, s jeho súhlasom. O demokracii tu v žiadnom prípade hovoriť nemôžeme. O to komickejšie vyznieva, že Heger s celou oľanovskou suitou sa stáva predsedom Demokratov.

Nemenej otázna je legitimita staronovej strany vo vláde. Spolu sa vo voľbách v koalícii s PS tesne nedostala do Národnej rady. Aj donedávna predseda strany, teraz podpredseda Demokratov, Miroslav Kollár, sa stal poslancom za stranu Za ľudí. Teraz po troch rokoch, pol roka pred predčasnými voľbami, sa neparlamentná strana Spolu (Demokrati) ako blesk z jasného neba zmocnila vlády v demisii. Samotný poverený predseda vlády riadi aj ministerstvo financií a zdravotníctva. Tu už vlasy stoja dupkom.

Vymenovanie úradníckej vlády by bolo v tejto situácii oveľa spravodlivejšie, férovejšie voči ostatným stranám a demokratickejšie.

Čo na to prezidentka Zuzana Čaputová? Zatiaľ mlčí. Nemala by. Vymenovanie úradníckej vlády by bolo v tejto situácii oveľa spravodlivejšie, férovejšie voči ostatným stranám a demokratickejšie.

Od Hegera ide navyše o šikovný marketingový ťah. Spolu s bývalými oľanovskými ministrami sa zbavili bremena a nálepky OĽaNO a očistili si štít od Matoviča. Zároveň však budú čerpať výhody nepoškvrnenej strany a pozornosti, ktorú médiá prirodzene venujú ministrom. Ak opäť poslanci OĽaNO podajú v NR SR bizarné návrhy, Demokrati sa budú dištancovať: „my nič, my muzikanti“.

Pokiaľ ide o vysnívané spájanie stredopravicových strán, vytvorením strany Demokrati nenastal žiadny posun, práve naopak. Je pravdou, že zo súčasných či ohlásených mikrostrán majú najväčší potenciál. Kto videl nudnú tlačovú konferenciu Nicholsonovej Jablka, plnú nevýrazných osobností, nemohol sa vyhnúť myšlienke, či nešlo o propagáciu terapie proti nespavosti. Dzurindovo odmietnutie stať sa súčasťou spoločnej strany s Kollárom i Hegerom, hovorí o jeho úprimných úmysloch samo za seba. A KDH, OĽaNO, PS a SaS sa budú teraz týždne triasť, koľko voličov im Demokrati „vysajú“.

Je len otázkou času, kedy dá Matovič preč ruky od vlády (okrem boja s mafiou) a začne frontálne útoky na Hegera a spol. Nič lepšie si pred voľbami nemohol želať. Šesť mesiacov pred voľbami je koalícia mŕtva, máme stranícke bezvládie a čaká nás totálny chaos.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #vláda SR #koalícia #demokrati #Mikuláš Dzurinda #Eduard Heger #Miroslav Kollár #Modrá koalícia