Koľko zlyhaní treba, aby prezidentka vymenovala úradnícku vládu?

„K vymenovaniu úradníckej vlády pristúpim v prípade závažného zlyhania vlády,“ opätovne vyhlásila Zuzana Čaputová. Dodala, že po pár dňoch či týždňoch usúdi, či dochádza po poverení Eduarda Hegera riadením ministerstva zdravotníctva k náprave, a ak nie, je pripravená úradnícku vládu vymenovať.

10.03.2023 12:00
debata (18)

Poverená vláda môže vládnuť až do decembra

Je viac ako pravdepodobné, že k vymenovaniu úradníckej vlády nedôjde. Dôvody, prečo poverenej vláde prezidentka poverenie neodoberie, je viacero a nebudeme ich teraz rozoberať. Predčasné voľby sa uskutočnia 30. septembra. To však neznamená, že 1. októbrom poverená vláda skončí. Poverená vláda môže vládnuť až do decembra 2023. Čas medzi dátumom volieb a vymenovaním novej vlády nie je totiž vopred určený. Najrýchlejšie sa vládu podarilo vytvoriť Jozefovi Moravčíkovi. Po prednesení správy prezidenta Michala Kováča o stave republiky 9. marca 1994 NR SR vyslovila nedôveru vláde Vladimíra Mečiara 11. marca a prvá vláda širokej koalície vznikla 15. marca 1994.

Aj keď priemerne vznikali vlády za menej ako jeden mesiac od volieb, nebolo to tak vždy. Najdlhšie sa formovala 3. vláda V. Mečiara, ktorá sa po voľbách 30. septembra a 1. októbra 1994 sformovala až 13. decembra 1994. Inými slovami, nedá sa vylúčiť, že vláda po vyslovení nedôvery tu nebude vládnuť v poverení celý rok. Netreba dodávať, že v demokratickom svete je to bezprecedentné.

Istotu, že počas tohto obdobia bude štát dobre riadený, žiaľ, nemôžeme mať. Keď už nič inšie, tak kumulácia vládnych funkcií v rukách predsedu vlády musí vzbudzovať pochybnosti. Otázok, ktoré treba poverenému premiérovi, ministrovi financií a ministrovi zdravotníctva položiť, ale nielen jemu, je omnoho viac ako v tomto komentári.

Je ohrozenie realizácie plánu obnovy na ministerstve zdravotníctva výnimkou?

Dňa 21. júna 2021 na tlačovej konferencii v Bratislave predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že EK sa rozhodla dať zelenú slovenskému plánu obnovy v hodnote 6,3 miliardy eur. Od polovice roku 2021 mohla teda vláda SR jeho realizáciu začať pripravovať. Investičná fáza realizácie plánu obnovy sa začala však oveľa neskôr, ako sa začať mala.

„V súčasnosti prechádza plán obnovy z reformnej do investičnej fázy,“ vyjadrila sa Rada vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR, ktorá pôsobí ako poradný orgán a zastrešuje ju na Úrade vlády SR Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA), koncom novembra 2022.

Ako chce minister financií zamedziť, aby končiaci sa politický cyklus, ktorý chcú využiť poslanci NR SR na zlepšenie svojho imidžu podávaním poslaneckých návrhov, ďalej nezvýšil deficit? Ako zamedzí volebnej korupcii, ktorá by mala aj takéto dôsledky?

Presný stav realizácie plánu obnovy by mohla poskytnúť NIKA, no isté je, že jeho implementácia nemešká iba na ministerstve zdravotníctva. Semafor investičných projektov Úradu vlády SR prináša bližšie informácie o plnení harmonogramu prác pri projektoch nad 50 miliónov eur. Podľa semafora priame ohrozenie splnenia celkového projektu okrem Národnej univerzitnej nemocnice Rázsochy vykazuje aj vozový park a stanice záchrannej zdravotnej služby a oneskorenie sa zaznamenalo aj pri projektoch Univerzitná nemocnica sv. Michala v Martine, elektrifikácia trate Bánovce nad Ondavou – Humenné či úsek trate Poprad – Vydrník.

To sú najväčšie investičné projekty. Z menších by ich bolo nepochybne viac. Napríklad v programe Obnov dom by sa malo obnoviť 30-tisíc rodinných domov. Do 28. februára 2023, keď boli uzavreté prvé dve výzvy, sa však podarilo uspokojiť len 102 žiadateľov. Okrem vychytávania „detských chýb“ v programe, pokiaľ sa dotácia, ktorá sa pohybuje od 14– až do 19-tisíc eur, vyplatí až po ukončení prác, z programu Obnov dom sú automaticky vylúčení tí, ktorí si zálohovať plán obnovy nemôžu dovoliť. Zrejme nikomu nenapadlo, aby sa pripravila úverová schéma pre takýchto uchádzačov.

Volebná korupcia pokračuje

Ministrovi financií treba položiť otázku, ako chce zamedziť, aby končiaci sa politický cyklus, ktorý chcú využiť poslanci NR SR na zlepšenie svojho imidžu podávaním poslaneckých návrhov, ďalej nezvýšil deficit. Ako zamedzí volebnej korupcii, ktorá by mala aj takéto dôsledky? Po návrhu odmeny 500 eur za účasť vo voľbách prichádza OĽaNO s menej nákladným, ale nie neutrálnym návrhom. Podľa neho by sa mohla zaviesť odmena za účasť vo voľbách vo forme zľavy desiatich percent z vybraných poplatkov štátu. Magazín Lepšie Slovensko o úspechoch ministerstva informácií, regionálneho rozvoja a informatizácie v čerpaní eurofondov za pol milióna eur s fotografiou ministerky pri strihaní pásky je tiež načasovaný pred blížiacimi sa voľbami.

Premiérovi a čiastočne ministrovi financií treba položiť aj iné vážne otázky: Napríklad či sa do septembra naplnia zásobníky plynu na rok 2024; či bude na budúci rok zabezpečený dostatok elektrickej energie, alebo ju SE vyvezú; či sa v tomto roku masívne podporia opatrenia, aby sa znížila závislosť podnikateľskej sféry od pomoci štátu v prípade vysokej ceny energií v budúcom roku a pod. Ako môže na tieto a podobné otázky trojnásobný člen vlády Eduard Heger odpovedať popri budovaní novej strany nazvanej Demokrati, by sa mala zamyslieť aj hlava štátu.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda #vymenovanie vlády #predčasné voľby 2023