Fico a Heger majú dôvod na radosť. A čo zvyšok Slovenska?

Posledný prieskum agentúry Ipsos nepochybne potešil osadenstvo Súmračnej i predstaviteľov novovznikajúcej strany Demokrati. Z čoho má radosť Fico a Heger, však zákonite musí robiť vrásky tým, ktorí stále (naivne) verili, že by voľby predsa len mohli dopadnúť dobre...

12.03.2023 17:00
debata (5)

Kým nárast preferencií Smeru pochováva nádej, že po voľbách by mohol karty rozdávať predsa len umiernenejší Pellegrini, raketový nástup Demokratov je v priamom rozpore s ich deklarovaným cieľom nenechať prepadnúť ani jeden hlas stredopravého voliča.

Pri pohľade na túto časť politického spektra je jasné, že tak veľa pravicových zoskupení sa na Slovensku „neuživí“ a niekto bude musieť ísť z kola von. Pokiaľ by Heger bral hlasy iba Matovičovi, nič zásadné by sa nedialo, lebo OĽaNO zjavne zostalo verné jeho tvrdé voličské jadro a do parlamentu sa tak či tak dostane.

Pokiaľ však Heger začne loviť vo vodách KDH (prípadne SaS), ktoré sa pohybujú na hrane zvoliteľnosti, znamenalo by to, že by opäť prepadlo obrovské množstvo hlasov.

Vzhľadom na to, že v minulých voľbách prepadol rekordný počet hlasov (28,47 %), dalo by sa predpokladať, že politici sa z toho poučia. Aktuálny vývoj však namiesto integrácie vedie k štiepeniu síl.

Facebooková prestrelka medzi Igorom Matovičom a Rastislavom Káčerom naznačila, že v prípade šéfa OĽaNO žiadny „pakt o neútočení“ nehrozí. Jeho reči o vyše 250-tisíc prepadnutých hlasov KDH a MKS sú len „zásterkou“, no v skutočnosti Matovičovi, ktorý hľadí len na svoje ego, nejde o nič iné, len aby uspel on sám.

Napriek tomu, že Peter Pellegrini deklaroval, že nechce vládnuť s Robertom Ficom, momentálna situácia ho ženie do náručia Smeru. A hoci do 30. septembra určité posuny v preferenciách ešte určite nastanú, momentálny vývoj zatiaľ neveští nič dobré.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #demokrati #Peter Pellegrini #Eduard Heger #strana Demokrati