V ringu sa roja noví kohúti. Ale v prvom rade sledujú vlastné politické prežitie

Chaos pokračuje. Parlament sa trasie na ďalšie kolo populistického festivalu, prestáva platiť koaličná zmluva (niežeby sa na ňu bral príliš ohľad v minulosti) a stredopravá scéna sa spája trieštením. Voľby sú o pol roka - bude ešte horúco.

13.03.2023 19:00
debata (4)

Novým hráčom, ktorý mieša karty v politickom ringu, je strana Demokrati na čele s Eduardom Hegerom. O strane zatiaľ nevieme veľa, na webe strany Spolu ešte stále žiari Modrá koalícia s tímom Mikuláša Dzurindu a nový web Demokratov má len logo a odkazy na sociálne siete. Čo však vieme, je, že Hegerove kroky pôsobia neisto a rozpoltene. Už počas úvodnej tlačovky začal teoretizovať o akejsi menšinovej vláde, ak by voľby nedopadli dobre, pričom vylúčil zo spolupráce aj Pellegriniho Hlas.

Koncom týždňa sme sa dozvedeli už aj o potenciálnej podpore. Prieskum IPSOS Demokratom nameral ledva päť percent. To je iste viac, ako dvojpercentná podpora alternatívy s Dzuridnom. No stále žiadna sláva.

Prieskum nám tiež potvrdil, že Demokrati získavajú svoju podporu najmä na úkor materského hnutia OĽaNO. To by podľa údajov skončilo mimo brán parlamentu. Horšou správou je to, že berú hlasy aj iným stredopravým stranám. V tomto svetle to „spájanie” nevyzerá príliš autenticky a zmysluplne.

Ak by sa Demokratom podarilo vyšachovať Igora Matoviča z parlamentu, možno by to malo nejaký zmysel. No mínusov je viac. Eduard Heger sa stavia do role potenciálneho premiéra, ktorý mieni hájiť demokratické hodnoty a princípy. Veriť mu to však možno len ťažko. Jeho vrelý vzťah k Igorovi Matovičovi je v tomto svetle achilovkou.

Zatváranie dverí potenciálnej spolupráci docieli iba to, že Hlas bude dotlačený do spolupráce so Smerom a s neonacistami z Republiky.

Eduard Heger počas svojho premiérovania Matoviča podporoval a nedokázal zabrániť jeho úletom. Svoju politickú kariéru vybudoval s Matovičovym požehnaním a v strane, ktorá má na míle ďaleko od prívlastku demokratická. Odvolaný premiér sa navonok nedokázal vyhraniť voči (jemne povedané) absurdným nápadom a teraz sa nás snaží presvedčiť, že on je ten najvhodnejší a rozhodný líder? Hegerova iniciatíva sa tak javí len ako pokus zachrániť vlastné politické prežitie, nie ako úprimná snaha posunúť Slovensko vpred. Prázdnymi frázami dôveru v demokraciu nenavrátime.

Divné a krátkozraké sa javí aj apriórne vylúčenie spolupráce Demokratov s Hlasom. Tým vlastne komunikujú, že ich ambíciou je byť v opozícii. A to teda tiež nie je žiadna sláva. Pellegrini pre stredopravé a občiansky ladené strany nemusí byť ideálnou voľbou. No zatváranie dverí potenciálnej spolupráci docieli iba to, že Hlas bude dotlačený do spolupráce so Smerom a s neonacistami z Republiky.

V súčasnom stave, keď sa šesť strán pohybuje (v rámci štatistickej odchýlky) na hranici zvoliteľnosti, je nemožné čokoľvek predpovedať. S istotou však môžeme povedať, že tieto voľby (tak ako všetky) budú kľúčové a rozhodnú o civilizačnom ukotvení Slovenskej republiky. Napriek tomu sa nám tu roja noví kohúti v politickom ringu, ktorí v prvom rade sledujú vlastné politické prežitie. Nič to. Hlavne, že bude „vzrúšo”. Tak teda lovu zdar!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #demokrati #kríza demokracie #predčasné voľby 2023