Čaputovú čaká ťažká obhajoba mandátu

Otázka, či bude Zuzana Čaputová kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách, zostáva stále otvorená. Po jej stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom však vieme aspoň to, že odpovede sa dočkáme už v horizonte niekoľkých týždňov. Kto bude jej hlavný vyzývateľ, zatiaľ tiež netušíme, no jedno je isté: v prípade, že bude kandidovať, ju čaká oveľa tvrdší súboj ako pred piatimi rokmi.

14.03.2023 20:00
debata (73)

Už teraz však môžeme tušiť, že odpoveď bude pozitívna. Čaputová v podstate svoju kampaň odštartovala na konci januára, keď sa prekvapivo objavila vo volebnom štábe generála Pavla, aby mu zablahoželala k víťazstvu.

Aj jeho návšteva v Bratislave pôsobí na voličov Čaputovej pozitívne. Obaja sú takpovediac z jedného cesta, čo liberálne a prozápadne orientovaný volič nepochybne oceňuje.

Hoci gestá a symbolika sú v politike nesmierne dôležité, podstatná bude celková nálada v spoločnosti. A tá je oproti roku 2019 značne odlišná. Kým vtedy prebiehal súboj na osi Smer – Antismer, dnes je politická scéna oveľa fragmentovanejšia.

Voči prezidentke sa nevymedzuje už len Robert Fico, ale aj Igor Matovič, ktorý nevynechá jedinú príležitosť, aby ju skritizoval. Po pandémii sa výraz liberál stal na Slovensku doslova nadávkou a celá spoločnosť sa posunula do konzervatívnejších, ba až extrémnych polôh. Zvíťaziť v takejto atmosfére nebude pre progresívnu kandidátku ľahké.

Kým v Česku vyniesol Pavla na Pražský hrad všeobecný odpor voči Milošovi Zemanovi a Andrejovi Babišovi, v ktorom ľudia videli jeho nasledovníka, zdá sa, že Slovensko si svojich 15 minút slávy, keď mohlo ukázať prívetivejšiu tvár, vyčerpalo už pred štyrmi rokmi.

Nepochybne bude dôležité, aký protikandidát sa voči nej postaví. Ak to bude opäť niekto kontroverzný ako Robert Fico, resp. politik, ktorý spojí väčšinu spoločnosti proti sebe, bude to mať Čaputová oveľa ľahšie. Lenže dokáže prezidentka obhájiť mandát v súboji s niekým vcelku príčetným?

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #Zuzana Čaputová #prezidentské voľby 2024