Stíhačky pre Ukrajinu: kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody

Debata, či dať, alebo nedať naše stíhačky MiG-29 Ukrajine, budí na Slovensku už niekoľko týždňov obrovské vášne. Pritom otázka, kto by mal o tom rozhodnúť - či vláda, parlament, alebo prezidentka - bola od samého začiatku podružná. Podstatné je to, či chceme, alebo nechceme pomôcť. Lebo, ako sa hovorí, kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody...

15.03.2023 19:00
debata (100)

Nijako neprekvapuje, že Smer od samého začiatku hľadá dôvody. Pamätáme si, ako takto pred rokom Ľuboš Blaha a spol. na tribúne skandovali: „Nikdy proti Rusku!“ Unikla im len taká drobnosť, že to bolo práve Rusko, ktoré napadlo Ukrajinu, a nie naopak. Preto, keď predstavitelia Smeru vyhlasujú, že konflikt na Ukrajine by sa mal riešiť mierovou cestou, vlastne cynicky hovoria: vzdajte sa, milí Ukrajinci, a podpíšte potupný diktát Moskvy!

Je nad slnko jasnejšie, že Smer sa snaží zviezť na aktuálnej vlne tzv. mierového hnutia. To je v skutočnosti zmes ultraľavičiarov, ultrapravičiarov a rôznych pomýlených ľudí, ktorí sú pod vplyvom „alternatívnych“ dezinformačných médií. Vzhľadom na to, že nemalá časť slovenskej spoločnosti si želá víťazstvo Ruska, je to „zásah do čierneho“.

Smutnejší je však alibistický postoj Hlasu, ktorý by chcel byť skutočnou sociálnou demokraciou. Pellegrini si pri nedávnej návšteve Berlína asi nevšimol, že aj nemecká sociálna demokracia za uplynulý rok prešla tým, čo sa nazýva „Zeitenwende“ – dejinným obratom. Po rokoch pacifizmu, ktorý pramenil z neblahých dejinných skúseností Nemecka pri rozpútaní druhej svetovej vojny, pod vplyvom vojny na Ukrajine SPD na čele s kancelárom Olafom Scholzom prehodnotila doterajšiu zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Popri Spojených štátoch a Veľkej Británii je dnes Nemecko jedným z najväčších dodávateľov zbraní na Ukrajinu.

Mimochodom, fínska premiérka Sanna Marinová v pondelok povedala, že je otvorená diskusii o darovaní stíhačiek Ukrajine. Pritom Fínsko je stále neutrálna krajina a ona samotná je šéfkou sociálnej demokracie!

Na východe Ukrajiny sa bojuje „za našu a vašu slobodu“. Jednoducho, my nie sme neutrálna krajina, ale priamo susedíme s Ukrajinou a je v našom životnom záujme, aby to tak zostalo aj naďalej.

Alibizmus Hlasu podčiarkuje aj to, že pellegriniovci uvítali, že o poskytnutí stíhacích lietadiel MiG-29 Ukrajine sa nebude hlasovať v parlamente, a tak nemusia „vyjsť s farbou von“. Takto sa však hodnotová politika nerobí…

A potom je tu ešte Matovič, ale jeho miera oportunizmu je taká veľká, že ho nik nemôže brať vážne. Samozrejme, pri hlasovaní vo vláde ešte môže byť veselo, ale podstatné bude, aby vyradená technika, ktorú už na Slovensku nepoužívame, ešte mohla poslúžiť iným.

Pretože na východe Ukrajiny sa bojuje „za našu a vašu slobodu“. Je neuveriteľné, ale tento slogan poľských revolucionárov z roku 1830, keď sa postavili ruskej cárskej moci, je aktuálny aj dnes.

Jednoducho, na rozdiel od Švajčiarska, ktoré bráni reexportu vlastných zbraní na Ukrajinu, my nie sme neutrálna krajina, ale priamo susedíme s Ukrajinou a je v našom životnom záujme, aby to tak zostalo aj naďalej.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Pellegrini #vojna na Ukrajine #stíhačky MiG-29