Spľasne Pellegriniho bublina? Fico na tom poctivo pracuje

Hlas–SD od svojho vzniku v lete 2020 suverénne trónil v prieskumoch volebných preferencií. Pred štartom ostrej predvolebnej kampane jeho popularita pomaly, ale isto klesá. Z pôvodných 25 % sa blíži k 15 %. Naopak, Smer, ktorý bol po odchode Petra Pellegriniho na kolenách, sa stáva najobľúbenejšou politickou stranou a trúfa si na víťazstvo vo voľbách.

16.03.2023 19:00
debata (30)

Príčiny sú jasné. Situácia na politickom bojisku sa úplne zmenila. Témou už nie je pandémia, Igor Matovič, chaotické vládnutie, vakcinácia ani atómovky. Ani kauzy Smeru, ktoré ho oslabovali. Sú prepísané novými koaličnými kauzami a súdne procesy sú dlhé a únavné. A dobre informovaný Fico vie pri každej hrozbe včas prejsť do protiútoku a urobiť zo seba mučeníka.

Súčasné top témy sú okrem vojny na Ukrajine zdražovanie a zhoršujúca sa sociálna situácia. Fico na rozdiel od Pellegriniho ich vie dobre využiť. Bola to vždy jeho parketa. Denne je na očiach, využije každú príležitosť, aby zaútočil. Stačí opäť iba kritizovať, neponúkať riešenia.

Hoci sľúbil postupne predstaviť volebný program, zatiaľ prezradil iba tri prázdne heslá – stabilita, skúsenosti, koniec chaosu. Ešte sa dopustil chyby: koniec chaosu a stabilita je to isté. Pre Smer bol program vždy podružný, dôležité bolo určovanie tém, razantné protiútoky na protivníkov a účinná komunikácia – byť denne na očiach verejnosti. Hlas v tomto zjavne zaostáva. A to je jeden z dôvodov, prečo Smer preberá Hlasu voličov.

Ak chce Hlas uspieť, neutrpieť potupnú porážku od Smeru, musí zabudnúť na minulosť. Začína sa nová etapa slovenskej politiky, na stole sú iné nosné nové témy.

Na Pellegrinim je sympatické, že ponúka slušnosť, ktorá podľa neho neznamená ani slabosť, ani hlúposť, ani neodbornosť. Stačiť to však nebude. Naopak, predvolebná kampaň bude plná vulgárnych a extrémnych diskusií, do ktorých sa líder Hlasu podľa svojich slov nechce dať strhnúť. Či sa mu to páči, alebo nie, bude musieť v tejto vode plávať – a to dobre, ak sa nechce politicky stratiť.

Navyše bude pod dvojitou paľbou – od Smeru i od pravice. Ak urobí úskok na jednu stranu, vystaví sa útoku z druhej strany. Zaliečanie sa stredopravým stranám sa môže vypomstiť. Je to nahrávka na smeč pre Smer. Pri každej kauze Smeru mu zase pravicoví politici nahlas pripomenú, že je to aj kauza Hlasu. Stretnutie s nemeckým kancelárom alebo s vedúcimi predstaviteľmi európskych sociálnych demokracií síce vysiela signál, že na rozdiel od Fica je akceptovateľný v zahraničí, no hlasy mu nepridá. Pre nerozhodnutých centristických voličov, o ktorých Hlas bude bojovať s Demokratmi alebo s PS, to nie je žiadna pridaná hodnota, a pre tých, o ktorých sa bije so Smerom, to veľa neznamená.

Ľudí totiž momentálne trápia chlebové témy. A Hlasu chýba odborník ako na ekonomiku, tak aj na sociálne témy. Témy nevie poriadne komunikovať, udávať v nich tón. Okrem Richarda Rašiho chýbajú Hlasu charizmatickejšie osobnosti. Ani Smer nikdy nebol iba o Ficovi.

Ak chce Hlas uspieť, neutrpieť potupnú porážku od Smeru, musí zabudnúť na minulosť. Začína sa nová etapa slovenskej politiky, na stole sú iné nosné témy. Ak sa Pellegrini neprispôsobí realite, ako sa to podarilo Ficovi, čaká Hlas podobný osud ako Sieť a Za ľudí.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini #Hlas-SD